Benešov nad Černou chystá preventivní opatření proti velké vodě, stejně tak i Blatná

11. září 2009

Benešov nad Černou a jeho okolí na Českokrumlovsku každý rok potrápí voda z řeky a potoků. Kdykoliv se objeví přívalové deště, tak se řeka Černá rozvodní, zanáší stoky a vytápí obytné domy, hlavně v ulici Pod Lipami.

Situaci také zhoršují potoky, z jejichž koryt se voda vylévá do okolních vesnic. Problémy s vodou měla letos obec Klení, kde ani potůček není.

O protipovodňových opatřeních Českém rozhlasu řekla starostka Benešova nad Černou Veronika Korchová: "S Povodím Vltavy máme do konce října domluveno vybagrování nánosů. Zřejmě budeme muset vyvlastnit jeden pozemek, vybagrovat a postavit taras."

Záplavy zatěžují také finance města. Státní dotace přijdou, pokud voda vzala domy nebo silnice. Protože se tak v Benešově nestalo, běžné opravy způsobené vodou se hradí z rozpočtu města.

Podle slov starostky by také Benešovu nad Černou pomohla rekonstrukce mostu, který je přímo u záplavové oblasti a po ucpání působí jako hráz. Rekonstrukci však musí provést Jihočeský kraj, který na ni vypracoval projekt.

Na rozdíl od jiných obcí letošní velká voda nezasáhla město Blatná. Blatenští měli opačný problém - sucho. A kdyby nebyli napojeni na jihočeskou vodárenskou soustavu, mohli mít velké problémy s nedostatkem pitné vody.

Zastupitelé však nechtějí nechat nic náhodě a schválili nová protipovodňová opatření, která mají zachytit stoletou vodu a pomohou bránit město při případném protržení hrází okolních rybníků.

Podobu opatření pro Český rozhlas popsal starosta Blatné Josef Hosperger: "Zastupitelstvo odsouhlasilo výkup pozemků, které budou použity pro stavbu ochranného valu. Také doposud ručně ovládaná stavidla budou předělána na automatická. Závišinský potok teče proti proudu Smoliveckého potoku, zatímco když uděláme stok, tak se rychlost průtoku bude zvyšovat a zároveň se trochu sníží hladina."

Přestavby bude řídit Povodí Vltavy a počítá se s částkou kolem 40 milionů korun.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio