Během návštěvy Hvězdárny v Ondřejově si můžete prohlédnout i nejstarší fotografii naší galaxie

6. duben 2022

Středočeská Hvězdárna v Ondřejově je sídlem Astronomického ústavu Akademie věd ČR, a ačkoliv byla založena v roce 1898, je dodnes největší observatoří na našem území. V roce 1923 tu vznikla nejstarší fotografie naší galaxie i Galaxie v Andromedě zachycující pád jasného meteoritu. Zájemcům o astronomii představuje jak nejmodernější, tak i historické astronomické přístroje a dobové fotografie vesmírných těles.

Hvězdárna byla vybudována na pozemku, který za účelem založení hvězdárny zakoupil průmyslník Josef Frič, syn básníka Josefa Václava Friče. Se svým bratrem Janem založil v roce 1883 dílnu pro přesnou mechaniku, ve které vyráběli velmi kvalitní optické přístroje. Po bratrově předčasné smrti v roce 1897 se rozhodl uctít jeho památku splněním jejich společného životního cíle - vybudovat první českou observatoř.

Historické exponáty v ondřejovské hvězdárně

Hvězdárna vznikala postupně. Dvě historické kopule - Centrální a Západní - se začaly stavět podle návrhu architekta Josefa Fanty v polovině roku 1908. V roce 1912 už byly obě postavené, ale trvalo ještě další dva roky, než byly vyrobeny speciální střešní konstrukce.

Otáčivé kopule se ovládají manuálně a jsou dodnes funkční. Posunutím kopule vznikne ve střeše asi 20 cm široká štěrbina, kterou se dalekohledem pozoruje obloha. Průměr čočkového objektivu historického dalekohledu, který se nachází v Centrální kopuli, má 21 cm a ještě v první polovině 20. století byl největším dalekohledem na našem území. Současný největší dalekohled je umístěn v nové hvězdárně, která je od historických objektů vzdálená necelý kilometr. Pro porovnání - má průměr dva metry a pozorovací štěrbinu v kopuli širokou pět metrů.

Fotografie, která obletěla celý svět

Atmosféru doby prvních nadšenců pozorujících oblohu pocítíte v expozici v historické Západní kopuli. V roce 1923 tam vznikla nejstarší fotografie naší galaxie i Galaxie v Andromedě zachycující pád jasného meteoritu, která doslova obletěla celý svět. Vystavený je i historický dvojitý fotografický dalekohled, kterým byl snímek pořízen. Ve vitrínách si prohlédnete i fotografie z doby zakládání hvězdárny. Na některých je při budování svého snu s krumpáčem zachycen i samotný zakladatel Josef Frič. Hvězdárnu stavěl jako soukromou ze svých vlastních finančních prostředků. Bylo jistě šlechetným činem, že ji v roce 1928 k desátému výročí založení Československa jako dar odevzdal státu.

Fotografický dalekohled, kterým byl v roce 1923 pořízen první snímek naší galaxie

Návštěvu hvězdárny v Ondřejově můžete spojit i s výletem do přírody. Observatoř je obklopená krásnou kopečnatou krajinou. V areálu je pak zachovalý park, který byl součástí původní historické hvězdárny, kterou Josef Frič v roce 1898 nejprve založil jako arboretum. I když nebudete mít čas navštívit interiéry a podívat se na expozice, venkovní areál historické hvězdárny je volně přístupný a můžete si ho projít kdykoliv.

Spustit audio