Během ledna se světlý den prodlouží o hodinu a pět minut, Země je zároveň nejblíže Slunci

19. leden 2022

Prosinec byl z hlediska astronomie přelomovým měsícem. Po jeho většinu se délka světlého dne zkracovala, ale od zimního slunovratu se naopak prodlužuje. Tak to bude pokračovat až do poloviny června.

Například 1. ledna 2022 v Českých Budějovicích vyšlo Slunce v 7.56 hodin a zapadlo v 16.15 hodin, světlý den tedy trval 8 hodin a 19 minut. V poslední lednový den vyjde Slunce v 7.34 hodin a zapadne v 16.58 hodin, doba světla se tak už prodlouží na 9 hodin a 24 minut.

„Během ledna se světlý den celkem prodlouží o hodinu a pět minut, takže průměrně o nějaké dvě minuty denně. Každý den je lépe a lépe,“ uvádí jihočeský astronom Miloš Tichý.

V lednu je podle něj Slunce i nejblíže Zemi, ačkoli nám to tak nepřipadá, protože je zima. „Roční doby nezávisí na tom, jak daleko je Slunce. Hlavní roli hraje klon zemské osy, tedy pod jakým úhlem k nám dopadají sluneční paprsky. V zimě dopadají pod šikmým úhlem, takže nám dávají méně energie,“ připomíná Miloš Tichý.

Nejdále bylo Slunce od Země 4. ledna, a to 147,1 milionů kilometrů. „Až do července se budeme od Slunce vzdalovat. Bude ale tepleji, protože Slunce budeme mít stále výš nad obzorem, paprsky budou dopadat více kolmo a Slunce tak bude dodávat více energie,“ dodává astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související