Bečváři vyráběli bečky a sudy. V Táboře dodnes staré řemeslo připomíná název restaurace ve vilové čtvrti Podhradí

31. říjen 2025

Restauraci Na Bečvárně zná v Táboře téměř každý, ale patrně jen málokdo ví, kde se vzal její název. Bečváři v dobách dávno minulých vyráběli bečky, sudy nebo kádě z tvrdého bukového a dubového dřeva. Na rozdíl od bednářů, kteří se specializovali na výrobu běžného náčiní z měkkého dřeva.

Název Na Bečvárně úplně nezapadá do okolní zástavby Podhradí, malebné vilové čtvrti v Táboře, kde by našinec ani cizinec rozhodně nehledal jakoukoli řemeslnickou dílnu.

Historie vilové čtvrti Podhradí se začala psát před necelými 130 lety. Do té doby se zde rozkládala zemědělsky využívaná půda, okresní silnice na Bechyň, křesťanský a židovský hřbitov a bednárna. Na první pohled to může být zavádějící, ale není. Kolem poloviny 19. století se totiž začalo používat pouze označení bednáři pro výrobce veškerého výše zmíněného zboží.

První hostinec zde zřídil v roce 1902 Theodor Brdlík u příležitosti krajinské výstavy, jejíž areál se rozkládal v okolí. Později Bečvárnu koupili táborští právováreční měšťané, kteří výstavní restauraci adaptovali na zahradní restauraci s tanečním sálem. Dnešní podobu restaurace Na Bečvárně získala v roce 1969.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravila historička Lenka Vandrovcová.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.