Bazalka na opar, bolavé ucho, neklidný žaludek i chrapot. Lidová medicína ji využívá velmi často

Z vůně bazalky se těšíme především v létě. Je to zvláštní hra matky přírody, že ji nechá vyrůst ve stejnou dobu jako tuzemská rajčátka? Je prostě jasné, že se tyto dvě rostliny zasnoubily někde v zeleném nebi.

Cítíme to, když si vychutnáváme typické italské pokrmy jako caprese nebo bazalkou kořeníme letní saláty a rozplýváme se nad její vůní.

Obsah éterických olejů je v bazalce opravdu velmi vysoký, a proto se z ní léčivé oleje vyrábějí. Bazalkový olej má silné antibakteriální účinky, a to dokonce i na typy bakterií, které jsou odolné vůči antibiotikům. Zvláště účinně likviduje škodlivé bakterie v zemědělských produktech, takže hojné užívání této jedinečné byliny v letních měsících chrání naše pokrmy před nákazou.

bazalka

Název rostliny pochází ze starořečtiny a znamená majestát, Řekové jí říkali bylina králů. Existuje mnoho odrůd bazalky, které se liší tvarem, velikostí a barvou. V kuchyni se nejčastěji používá velkolistá italská bazalka pravá či vonná, ale také drobnolistá keříková, thajská, citronová a africká.

Bazalka obsahuje látky se silnými antioxidačními účinky a látky chránící buňky. Najdeme ji jako součást mnoha jednoduchých přípravků a recepty lidové medicíny ji zmiňují velmi často.

Skvělý repelent i pomoc při padání vlasů

Lístek přiložený na opar rtu může ulevit od bolesti. Bolavým dásním prospěje čaj z osmi lístků povařených v hrnku vody. Šťáva z bazalky pomůže bolavému uchu, když kapátkem aplikujeme jednu až dvě kapky do ušního kanálku.

Dva až tři rozdrcené bazalkové listy s vodou a kamennou solí zklidní žaludek, přípravek se může pít teplý i studený. Lžíce směsi šťávy z bazalkových lístků s medem pomáhá při chrapotu.

Bazalková šťáva může pomoci při svědění, když se do postižené oblasti vmasíruje. Bazalka je také skvělým repelentem proti obtížnému hmyzu. Při padání vlasů či výskytu lupů masírujeme pokožku hlavy bazalkovým olejem a po hodině vlasy umyjeme studenou vodou.

Bazalka podporuje zdravé srdce. Studie na králících prokázala, že při konzumaci bazalky posvátné jsou tukové části buněk při stresové zátěži odolnější, což kladně ovlivňuje krevní oběh a snižuje riziko srdečních chorob.

Při jiném výzkumu se ukázalo, že myši, které byly krmeny po infarktu myokardu bazalkou posvátnou, měly méně poškozenou srdeční tkáň. Bazalka rovněž způsobuje, že krevní destičky jsou méně přilnavé, což může snižovat riziko vzniku krevních sraženin.

Bazalka je vhodná pro diabetiky, upravuje hladinu krevního cukru a snižuje vysoký cholesterol. Je prospěšná jako prevence i pomoc při otravách těžkými kovy a dalšími jedy (například zbytky léků) a při ozáření (například z rentgenů). Pozitivně ovlivňuje rakovinu prsu, prostaty a děložního čípku. Je vhodná pro každého trpícího šedým zákalem.

Bazalka posvátná, známá především z Indie, je proslulá jako harmonizátor mysli. Pozitivně ovlivňuje následky stresu a podporuje kvalitní spánek. Hodí se také při nejrůznějších bolestech. Za tímto účelem můžeme používat i sušenou bazalku, kterou nasypeme do vařící vody, vypneme přívod tepla a hrnec přiklopíme pokličkou, necháme 20 minut louhovat a pak popíjíme.

Bazalkové pistáciové pesto

Bazalkové pesto

Suroviny:
1 šálek extra panenského olivového oleje
½ lžičky mořské nebo himálajské soli
1 šálek strouhaného parmazánu
1 lžička černého pepře
¾ šálku nasucho opražených pistácií
8 šálků nasekané čerstvé bazalky
5 stroužků česneku

Všechny suroviny vychladíme. Pak v mixéru či robotu smícháme všechno kromě sýra, soli a pepře. Mícháme, dokud nevznikne hladká omáčka.

Přidáme sýr a dobře promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme okamžitě. Pesto můžeme uchovávat v chladu.

Rajčatové tofu s bazalkou

Suroviny:
1 kostka tofu
plechovka loupaných rajčat
cibule
česnek
bazalka
olivový olej
sůl, pepř
jarní cibulka

Tofu nakrájíme na kostky 3x3cm a dobře osušíme (například papírovými utěrkami bez chloupků). Na pánev dáme 1 až 2 lžíce oleje, na kterém kostky osmahneme do zlatova. Ze začátku jsou kostky poměrně křehké, ale postupně začínají pěkně držet pohromadě a křupat. Bude to trvat asi 12 až 15 minut, případně i déle.

Kostky dáme stranou a na pánev přidáme lžíci oleje. Na něm osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno společně s česnekem, který nasekáme na malé kousky. Restujeme asi 3 minuty a pak přilijeme loupaná rajčata. Přidáme asi 1/3 lžičky soli, přihodíme orestované tofu a 100 mililitrů vody.

Za občasného míchání vaříme asi 10 minut (případně přilijeme trochu vody). Nakonec vmícháme bazalku rozetřenou v hmoždíři a 20 gramů jarní cibulky. Podáváme například s celozrnnou rýží.

Ovocný salát s bazalkou

Suroviny:
vodní meloun
jahody
borůvky
citronová šťáva
hrst lístků posekané bazalky

Z ovoce připravíme salát, zakapeme citronovou šťávou a posypeme bazalkou. Promícháme a podáváme.

Spustit audio

Související