Barva hvězd prozrazuje jejich teplotu. Nejchladnější jsou hvězdy červené, které žijí nejdéle

3. listopad 2021

Hvězdy nejsou jen bílé. Mají různé barvy a také mají různé teploty. Právě barva a teplota hvězd spolu souvisejí, vysvětluje astronom Miloš Tichý, šéf observatoře na jihočeské hoře Kleť.

Nejchladnější jsou hvězdy červené. „Ty jsou nejmenší, málo hmotné a mají povrchovou teplotu okolo 3 200 Kelvinů. Ale jak jsou malinké, tak jsou takové ekologické, takže mohou žít až 200 miliard let,“ uvádí astronom.

O něco teplejší jsou hvězdy oranžové. Ty mají povrchovou teplotu 4 500 Kelvinů, jsou trochu větší a rychleji spalují, takže žijí 50 miliard let.

Naše nejbližší hvězda, Slunce, je jediná, kterou vidíme jako kolečko a oproti všem ostatním vnímáme lidským okem i její barvu. „Ona je taková žlutavá. Povrchová teplota dosahuje 5 700 Kelvinů a může se dožít až 10 miliard let,“ upřesňuje Miloš Tichý.

Čtěte také

Pak jsou podle něj hvězdy nažloutlé s teplotou okolo 6 500 Kelvinů, které žijí asi tři miliardy let. Následují hvězdy bělavé, které žijí už desetkrát kratší dobu než Slunce, tedy jednu miliardu let, a mají povrchovou teplotu 8 500 Kelvinů .

„Po bílé následuje modrá, tam je 20 000 Kelvinů a věk jen 100 milionů let. Fialové hvězdy mají povrchovou teplotu 40 000 Kelvinů žijí tak 20 až 50 milionů let. A u extrémních, ultrafialových a podobně se můžeme dostat na nějakých 80 000 Kelvinů. Takže si vezměte, že to rozpětí je velké a hvězdy se od sebe liší,“ dodává Miloš Tichý.

Hvězdy se navíc podle něj mohou v průběhu svého života vyvíjet a změnit teplotu i barvu. „V hvězdném vývoji je to běžné, akorát během lidského života nepostižitelné, protože to trvá tisíce až miliony let. Takto se nám například z červené na bílou přebarvil Sirius, na starých egyptských mapách je načervenalý, teď je bílý,“ potvrzuje astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související