Až uhrančivá síla písniček pozoruhodné jihočeské ryze dámské kapely Diva Gilea

V Koncertních ozvěnách pro vás máme výběr z malého, avšak pozoruhodného vystoupení dámské kapely se jménem s kořeny v botanice Diva Gilea. Záznam pochází z loňského říjnového programu Večerů S v českobudějovickém Divadle U Kapličky.

Diva Gilea je sestava mladých hudebnic veskrze z jihu Čech, z Českého Krumlova, Velešína a Třeboně, kde má i zkušebny. Využívá ve své žánrově obtížně pojmenovatelné hudbě neobvyklého nástrojového obsazení – housle, keltská harfa a kontrabas s bicími a perkusivními nástroji. Se sugestivními vokály a zvláštně romantizujícími texty mají její melodicky i rytmicky zajímavé písničky možná cosi uhrančivého.

Úsvit, Zráni, Don Diri, Laštověnky a Zamlžená, to jsou skladby, které jsme vybrali v podání jihočeské kapely Diva Gilea.

Uskupení má za sebou zhruba čtyřletou minulost a tvoří ho pětice mladých interesantních hudebnic: Eva Šestáková (zpěv, perkuse), Alena Pekařová (harfa, zpěv), Jana Čurdová (bicí nástroje, zpěv), Lenka Vaňková (kontrabas) a Anežka Opekarová (housle, zpěv).

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související