Až třicet jasně zářících meteorů za hodinu můžete spatřit na obloze. Je čas Orionidů

30. říjen 2022

Orionidy, to je meteorický roj, který můžeme pozorovat na obloze do 7. listopadu. Je to nejhojnější roj spojený s Halleyovou kometou. „V měsíci říjnu Země protíná dráhu této asi nejznámější komety. Když kometa letí sluneční soustavou, trousí malinké částečky. Ty vletí do naší atmosféry, kde shoří, a my je vidíme jako padající hvězdy,“ vysvětluje astronom Miloš Tichý.

Do dráhy Halleyovy komety se Země dostala kolem 20. října. Roj dostal název Orinoidy, protože když se pomyslně prodlouží dráha meteorů na obloze, zdá se, že vylétávají ze souhvězdí Orion. Jedná se o každoroční úkaz.

Podle Miloše Tichého můžeme vidět zhruba dvacet až třicet meteorů za hodinu. „Kometa je poměrně rychlá, takže meteory vlétávají do atmosféry rychlostí 66 kilometrů za sekundu. Díky této rychlosti mají velkou energii, takže hezky jasně září. Zářit začínají ve výšce kolem sta kilometrů a obvykle kolem osmdesáti až pětasedmdesáti kilometrů zhasnou,“ popisuje.

„A jelikož je to takto rychlé, nemusíme se ani bát, že by něco dopadlo na Zem, to v tomto případě nehrozí. Při této rychlosti meteory v atmosféře totálně shoří. K tomu, aby těleso dopadlo, je potřeba rychlost maximálně do dvaceti, pětadvaceti kilometrů za sekundu,“ dodává astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související