Až třetinu matrik chce ministerstvo zrušit. Prý se nevyplatí

16. květen 2018 13:40

Čtyři stovky matrik po celé České republice možná na konci roku přestanou nabízet lidem své služby. Plánuje to kvůli úsporám ministerstvo vnitra. Informaci jako první přinesly Hospodářské noviny.

Starostům se záměr nelíbí. Jen na jihu Čech by se na konci roku mělo zavřít 47 matrik v menších obcích.

Týká se to například matriky ve Studené, kam si v pondělí před polednem přišel pro oddací list Karel Adamec. Protože nevlastní auto, představa, že by si pro dokument musel dojet do dvacet kilometrů vzdálených Dačic autobusem, je pro něj nepříjemná. „To je na dlouhé lokte do Dačic, ráno vyrazím v sedm a vrátím se v jednu hodinu odpoledne,“ komentoval.

Přesto chce ministerstvo vnitra už na konci letošního roku zdejší matriku zrušit. A s ní desítky dalších v malých obcích po celé České republice.

„Přibližně třetina matričních úřadů nevykoná ani dvacet matričních úkonů za rok, míněno tím narození dítěte, vyhotovení úmrtního listu nebo zápis svatby,“ vysvětlil náměstek ministra Petr Mlsna.

Podle starosty Studené Vítězslava Němce ale ministerstvo hodnotilo vytíženost matrik podle špatných kritérií. Pokud v okolí obce není vyhledávané místo pro svatby, ihned klesá počet uzavřených manželství. Málokdo se dnes také narodí nebo zemře doma.

Matrikářka Miroslava Janoušková ve Studenté půjčuje zájemcům o sestavení rodokmenu matriční knihy

To podle matrikářky Miroslavy Janouškové neznamená, že by na matrice neměli práci. „Děláme tady třeba určení otcovství, kdy rodiče nejsou sezdaní, a s tím pak maminka jede do porodnice,“ připomněla.

Jihočeský kraj je proti rušení matrik v menších obcích

Úředník a razítko. Ilustrační foto

Obce jako Boršov nad Vltavou, Ledenice nebo město Husinec a desítky dalších nepotřebují podle analýzy ministerstva vnitra vlastní matriky. Ty jsou navržené ke zrušení, jejich agendu mají převzít větší spádové obce.

Rušení matrik kritizuje i poslanec a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, na kterého se obrátili starostové některých obcí z jihu Čech, kde se mají matriky rušit. „Bylo by možné, aby ministerstvo nacenilo jednotlivé úkony a proplácelo podle toho, ale to, že se obcím odeberou matriky, považuji za poškození těchto obcí a hlavně obyvatel,“ řekl.

Aby zhruba 400 matrik skutečně skončilo, musí se změnit vyhláška. O tom rozhodne ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, nebo jeho nástupce, v případě, že vznikne nová vláda.

autor: hoch
Spustit audio

Související