Až sto klíšťat za hodinu. Parazitů je letos v jihočeské přírodě mnohem víc než obvykle

22. červenec 2021 08:06

Aktivita klíšťat je v současnosti vysoká, zatím ale stále nedosáhla vrcholu. Jihočeští parazitologové přesto už zaznamenali několikanásobně vyšší počet klíšťat než loni. Počet evidovaných pacientů s klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou je naopak nižší.

Podle parazitologa Radka Šímy z Biologického centra Akademie věd se klíšťatům daří například na okraji Branišovského lesa u Českých Budějovic. „Je tady bylinný porost, tráva, borůvčí, je tu spousta lesní zvěře a dostatečná vlhkost. Ideální lokalita, kde mají klíšťata všechny podmínky,“ popisuje.

Parazitologové odchytávají klíšťata každý týden. „Obvykle jdou během června a července počty dramaticky dolů, ale letos i během pokročilého léta nacházíme klíšťat stále hodně. Jeden zdatný sběrač je schopný za hodinu pochytat sto dospělých samic, kdežto v minulých letech to bylo třeba deset,“ uvádí Radek Šíma.

Klíšťatům podle něj svědčí letošní počasí. „Jaro nastoupilo o něco později než v minulých letech a i léto je mnohem chladnější a vlhčí, což jim vyhovuje,“ dodává.

Nezvykle velký výskyt klíšťat potvrzuje i zdravotnice letního tábora nedaleko Litoradlic na Českobudějovicku Renata Krejčová. „Polovina z čtyřiceti dětí už určitě měla klíště, většinou nikdo neměl jen jedno, ale hned víc,“ říká.

Čtěte také

Právě Českobudějovicko patří už několik let k okresům s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy. U lymské boreliózy je to Táborsko a Jindřichohradecko, zejména povodí Lužnice a Nežárky.

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové je pacientů s těmito onemocněními daleko méně než loni ve stejném období. „Dlouhou dobu jsme měli chladnější počasí a aktivita klíšťat byla nižší, takže od začátku sezóny v tomto roce máme třikrát menší výskyt klíšťové encefalitidy a poloviční výskyt lymské boreliózy,“ uvádí.

Každoročně je víc případů lymské boreliózy než klíšťové encefalitidy. „Lymské boreliózy je v klíšťatech mnohem víc, přibližně dvacet procent klíšťat je nakažených některým z druhů borelií. U encefalitidy je to číslo mnohem nižší, infikováno je jedno až tři procenta klíšťat. Tyto počty se v průběhu let nemění,“ vysvětluje Radek Šíma.

Proto by lidé rozhodně neměli zanedbávat prevenci. Je dobré používat nejen repelenty, ale hlavně se doma po příchodu z přírody pořádně prohlédnout. Pokud na sobě najdeme přisáté klíště, je třeba ho okamžitě vyndat.

Spustit audio

Související