Až dojdou zásoby, můžeme jíst žaludy jako naši předkové

12. srpen 2014

Konzumování žaludů má v jihočeském regionu velmi hluboké kořeny. Odhalily to vykopávky místních archeologů. Mincovními a bronzovými poklady a spoustou dalších objevů se ve vysílání pochlubil archeolog Ondřej Chvojka z Jihočeského muzea.

Žaludy, co by potravinu uloženou ve speciálních nádobách, vykopali jihočeští archeologové na místě někdejšího sídliště ze střední doby bronzové, za humny obce Planá u Českých Budějovic. „Nejprve jsme mysleli, že to bylo krmení pro hospodářská zvířata, ale ukázalo se, že šlo o potravinu pro lidi,“ vysvětluje Ondřej Chvojka, který sám okusil, jak dávná žaludová pochoutka chutnala.

Nechutnají dobře, ale jíst se dají

„Kolegyně připravila několik variant úpravy žaludů, napekla placky a společně jsme pak koštovali,“ odhaluje principy experimentu náš přední archeolog, který přiznává, že mu sice žaludové placky nijak zvlášť nezachutnaly, ale v případě nouze, by se prý jíst daly.

Zajímavé archeologické nálezy prý člověk často objeví mimoděk s trochou nadsázky při okopávání zahrádky. To prý platí i o největších jihočeských pokladech, které právě nyní ukazuje výstava v bechyňském muzeu.

Jihočeské depoty od doby bronzové do novověku

Archeolog Ondřej Chvojka upozornil též na povinnosti nálezců a výhody spolupráce archeologů s veřejností, ale také na problémy s takzvanými hledači, kteří zákon bez okolků obcházejí. „Pravdou je, že zákon z roku 1987 potřebuje změnu, také se na ní pracuje, ale zatím jej jsme všichni povinni zákon dodržovat,“ zdůrazňuje Ondřej Chvojka.

Odevzdat se musí každý měďák

Problém je například v tom, že člověk si správně podle zákona nesmí nechat ani císařský měďák z doby Franze Josefa, který najde někde na poli, což je naprosto běžný nález. „Takový měďák pro muzeum nemá téměř žádnou cenu, neboť těchto mincí jsou tisíce, ale nálezce jej prostě musí odevzdat,“ vysvětluje odborník a zároveň uznává, že v běžné praxi nad takovými drobnostmi archeologové mávnou rukou.

Archeologie v praxi: slovanské sídliště na Táborsku
autor: Ivan Studený
Spustit audio