Autoservisy čekají i několik týdnů na autodíly. Dělají si proto zásoby, aby to zákazníci nepocítili

3. listopad 2021 10:50

Nedostatek výrobních materiálů nebo kolísání objednávek automobilových firem omezují také výrobu některých autodílů. Zpřetrhaný řetězec má dopad i na některé autoservisy.

Zákazníci si například musí kvůli nedostatku autodílů počkat déle na opravu auta. Některé autoservisy si dělají velké zásoby součástek na několik měsíců dopředu, aby je situace na trhu neomezila.

Šéf autoservisu společnosti CB Auto v Českých Budějovicích Dalibor Kosík musel problém s nedostupností potřebného autodílu řešit za posledního půl roku už několikrát. „Pozdní doby dodání se objevují u elektronických součástek. Běžně je do dvou dnů máme skladem, nyní se termíny prodlužují v rozmezí jednoho až dvou týdnů,“ potvrzuje.

Čtěte také

Dodací lhůty na některé díly se začaly prodlužovat už na jaře. CB Auto proto řeší tento problém už několik měsíců. „Už v průběhu roku jsme zaznamenali skluzové termíny u některých klíčových dílů, proto jsme navýšili skladové zásoby. To je samozřejmě situace, která váže finanční prostředky a není úplně komfortní. Je to pro nás trochu složitější na plánování zakázek, abychom udrželi standardní doby opravy,“ dodává ředitel společnosti František Fišer.

Nedostatkovým zbožím je také kapalina Adblue, která snižuje emise výfukových plynů. I to pro společnost znamenalo určitá opatření. „Omezili jsme volný prodej tohoto aditiva, abychom měli dostatek pro zákazníky našeho servisu,“ říká František Fišer.

Jednatel další českobudějovické společnosti HS Auto Michal Hrubý považuje prodloužené dodací lhůty za standardní jev. „I v minulosti se stalo, že nějaký typ náhradních dílů chyběl. Dneska to nevidíme jako nějakou katastrofální situaci,“ uvádí.

Delší dodací lhůty autodílů nejsou pro obě společnosti zásadním problémem. Víc je trápí nedostatek kvalitních automechaniků. O tuto profesi je mezi žáky rok od roku menší zájem.

Spustit audio

Související