Autobusovou halu v Borovanech má nahradit moderní stavba, změny chystá i Horní Stropnice

24. únor 2020 09:41

Nová parkovací místa a zastávky zdobí autobusové nádraží v Borovanech na Českobudějovicku. Radnice je dokončila teprve nedávno. Přesto má prostor jednu vadu na kráse, a tou je hala s čekárnou. Podle plánu vedení města by čtyřicet let starou budovu měla nahradit moderní stavba. 

„Při intenzivnějších přívalových deštích vodorovná střecha budovy nestíhá odvádět vodu a zatéká nám do budovy, přestože máme opravenou izolaci. Do všeho, včetně vytápění, pak teče voda a musí zasahovat hasiči,“ popisuje starosta Borovan Petr Jenker.

Vedení města si vybralo územní studii, podle které by měl nový objekt zapadat do historického centra. Kromě klasické čekárny budou součástí i komerční prostory. Momentálně radnice vybírá zhotovitele projektové dokumentace.

„Vznikne tady prosklená čekárna pro cestující, aby viděli na všechny čtyři nově vzniklé zastávky. V druhé části budovy bude sociální zázemí, které bude přístupné zvenčí po dobu 24 hodin denně,“ uvádí starosta.

Náklady na vybudování nových prostor v Borovanech by podle odhadu měly dosáhnout zhruba šesti milionů korun. Se samotnou stavbou chce radnice začít ještě letos na podzim.

Čtěte také

V Horní Stropnici u Nových Hradů je situace komplikovanější. Zastaralé nádraží vlastní autobusový dopravce GW Jihotrans. S vedením obce ale pravidelně jedná. Podle místostarosty Františka Vaněčka přislíbil, že oprava začne příští rok.

Radnice v souvislosti s tím chystá úpravu okolních prostor i nová parkovací místa. „Naším cílem je zkrášlit veřejné prostranství v okolí autobusového nádraží a zvýšit kapacitu stání pro osobní vozy. Pomohlo by to návštěvníkům místní základní a mateřské školy i Jednoty,“ potvzuje František Vaněček.

Nejen obyvatelé Horní Stropnice, ale i cyklisté, kteří se na místním nádraží objevují hlavně v létě díky cyklobusům, by se oprav nádražní budovy a přilehlého prostranství měli dočkat v roce 2022.

Spustit audio

Související