Auto se šesti kamerami kontroluje placení parkovného v Českých Budějovicích

7. srpen 2018 08:07

Městská parkoviště i takzvané modré zóny v Českých Budějovicích brázdí auto se šesti kamerami. Kontroluje, zda tu lidé mají zaplaceno za parkování. Řidič vozu dopředu neví, zda ho navigace pošle na náměstí nebo třeba na Pražské předměstí.

Kamery zaznamenají každé stojící auto, načtou jeho SPZ a informace o zaplacení zkontroluje automatický systém.

Auto vypadá jako menší dodávka, vepředu má čtyři kamery, vzadu dvě a u sedadla spolujezdce je na palubní desce velký displej, kde se zobrazuje mapa Českých Budějovic a trasa, kterou má řidič projet. „Jeden okruh trvá pět až deset minut a potom se opakuje,“ říká Martin Kruliš, vedoucí parkovacího úseku dopravního podniku.

Navigace určuje trasu, na které se bude parkovné kontrolovat. Každý úsek projede vůz dvakrát za sebou

„Jedna trasa se projíždí dvakrát z toho důvodu, že se počítá s tím, že vám například stačí deset minut na to, abyste naházeli mince do parkovacího automatu. V tu chvíli vás systém vyhodnotí, že máte parkovací oprávnění,“ vysvětluje mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička.

Pro obyvatele je to něco nového. „Na Pražském předměstí se doteď objevovaly botičky a na základě toho jsme viděli, že městská policie jezdí a kontroluje,“ popisuje jeden z místních.

Parkovací zóny přinesly volná místa. Problém se ale jen přesunul o pár ulic dál

Parkovací zóny na Pražském předměstí v Českých Budějovicích

Modré pruhy začaly na Pražském předměstí v Českých Budějovicích platit naostro. Za roční předplatné tam mohou parkovat jen lidé s trvalým bydlištěm. Dojíždějící musí využít odstavné parkoviště, nebo platit desítky korun v takzvaných bílých zónách.

Data z kamer bude vyhodnocovat speciální software, který bude radnice ještě dva měsíce testovat. „Při přenosu dat z vlastního automobilu do systému může docházet k chybám, ty provázanosti je potřeba to vyzkoušet,“ říká českobudějovický náměstek primátora František Konečný.

Záznamy o nezaplaceném parkování budou ještě kontrolovat strážníci. Případnou pokutu pak lidé dostanou poštou do schránky.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související