„Auto bylo během pěti minut pod vodou.“ Dva muži zachránili život seniorovi, teď jsou Gentlemany silnic

Radek Macháček a Jan Procházka loni v září zachránili jednasedmdesátiletého seniora, který vjel v autě do rybníka u obce Mnichov na Strakonicku. Převzali ocenění Gentleman silnic. Sami zachránci se ale za hrdiny nepovažují, říkají, že byli pouze ve správný čas na správném místě.

Byli jsme v autě a viděli jsme auto v rybníku, tak jsme zastavili. Neváhali jsme. Do auta jsme se nemohli dostat, protože bylo zamčené, a pán nevěděl, co má dělat,“ vzpomíná Jan Procházka na chvíle, kdy se jeho kolega Radek Macháček marně pokoušel otevřít dveře potápějícího se auta.

Čtěte také

To jsme nečekali: trvalo to pět minut a auto bylo pod vodou. Vzali jsme klíč na kola. Rozbili jsme okno a začali jsme pána tahat ven,“ vypráví Radek Macháček. „Na fotkách vidíte tu skulinku: mezi oknem a vodou bylo do třiceti centimetrů. Navíc se pán zahákl asi za pedály. Měli jsme ještě lano,“ popisují.

Štěstí a nezištná pomoc

Zachránci dostali seniora na břeh rybníka, kde ho předali zdravotníkům. Štěstím bylo, že se ten den vydali do práce kvůli hlášeným dopravním komplikacím jinou trasou než obvykle.

Chladnokrevnost a rozhodnost obou zachránců oceňuje i strakonický policejní ředitel Jaroslav Nohejl: „Dá se říci, že tomu člověku zachránili život. Jsem rád, že v dnešní nelehké době jsou mezi námi lidé ochotni nezištně pomoci svému bližnímu. Ještě jednou jim chci za tento čin poděkovat,“ uvedl.

Ocenění Gentleman silnic se uděluje už od roku 2004. Radek Macháček a Jan Procházka se stali 207. a 208. držitelem tohoto titulu.

autoři: Jan Kopřiva ,
Spustit audio

Související