Auta v Hradci Králové a botičky coby prevence

13. listopad 2017 12:55

Po Hradci Králové je možné najít hned několik aut, která mají už řadu dní nasazenou takzvanou botičku. V některých případech jde o vraky, v dalších o auta, která stojí například na zákazu, ale může jít i o vozidla, kterým policisté z různých důvodů chtěli zabránit v další cestě.

Takzvaný „technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla" neboli botičku používají městští strážníci především v případech špatného parkování, to se děje denně a opakovaně. Kovovou konstrukci na pneumatiku ale mohou dostat i další - a často to se zákazem zastavení nebo stání nemá vůbec nic společného.

S botičkou se často setkají zahraniční řidiči. Ti - pokud udělají přestupek, který nejde vyřešit na místě - musí složit kauci, kterou dostanou zpátky poté, co se dostaví ke správnímu řízení. Pokud kauci nesloží, nemohou odjet a jako záruka slouží právě vozidlo.

Jenže podle vedoucího oddělení krajské dopravní policie Petra Duška ani to nemusí stačit. Už několik měsíců stojí v Hradci dvě polská auta, která jejich majitelé už asi odepsali. Řidiče pod vlivem alkoholu zastavila hlídka na jejich odjezdu z hiphop kempu a od té doby nereagují: „Vozidla jsou dále předána společně se spisovou dokumentací toho případu správnímu orgánu, který rozhoduje o osudu toho vozidla."

Další dvě zahraniční auta stojí na odtahovém parkovišti ISP, ta už dokonce několik let. Čerstvou zkušenost s autem s „botičkou" z podobných důvodů mají i řidiči, kteří projíždějí po hradeckém okruhu. Jedno takové auto, navíc s vytlučenými bočními okénky, tam stojí a má tuzemského majitele.

Desítky řidičů pod vlivem drog a policistům docházely botičky. Akce na závěr Hip Hop campu v Hradci Králové

„To auto jsme tady prověřovali, protože mělo ta rozbitá okna. Šetřili jsme to jako podezření z trestného činu, kdy v té době neznámý pachatel poškodil to vozidlo. Zjistilo se, že to nakonec udělal sám majitel toho vozidla," říká vedoucí obvodního oddělení Policie v Hradci Králové Jiří Tocháček.

Řidič si okénka rozbil, protože nemohl najít klíče a protože byl pod vlivem drog, reagoval poměrně nestandardně. A když byl pak přistižen za volantem, museli policisté auto zabezpečit, aby po odjezdu hlídky znovu nenasedl a neodjel. Pro podobné případy mají policisté k dispozici i ani ne snad botičky, ale pořádné boty - na nákladní auta nad 12 tun.

Ani taková obří pomůcka ale podle Petra Duška nezaměstná celou výjezdovou jednotku:„Je to tak uzpůsobené, že si s tím jeden průměrný policista určitě poradí."

Jak dodává Petr Dušek z krajského ředitelství Policie, botičky krajská dopravka využije v desítkách případů ročně. Na kaucích vloni ve více než třiceti případech vybrala okolo jednoho a půl miliónu korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související