Arnošt Lustig: Černý lev. Příběh o třech zvědavých klucích, kteří se po skončení války vydávají na lov nacistů

2. květen 2021

Drobeček, Kudrnáč a Černý lev jsou tři kluci, kteří se v květnu 1945 připojí k příslušníkům revolučních gard, protože jsou zvědaví, jak se gardisté budou vypořádávat s Němci, kteří ještě zůstávají v Praze.

Černý lev
Účinkuje: Vladimír Polák
Připravil: Zdeněk Milt
Napsal: Arnošt Lustig
Dramaturgie: Helena Berková
Zvukový mistr: Petr Pokorný
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: v ostravském rozhlasovém studiu v roce 1999.

Po útrapách v koncentráku chtějí konečně na vlastní oči vidět spravedlnost. Ale nakonec vidí něco, co možná ani vidět nechtěli…

Povídku Černý lev napsal Arnošt Lustig, vyšla v knize Démanty noci, která byla poprvé vydána v roce 1958. Obsahovala původně devět povídek, ve vydání v roce 1998 byla rozšířena o další dva texty. Inspirací pro autora byly jeho vlastní zážitky z války i zážitky jeho blízkých.

Arnošt Lustig

Lustigovým hlavním tématem byl holocaust a vyrovnání se s ním. Uprostřed války byl kvůli svému židovskému původu vyloučen z reálky. Na podzim 1942 byl s celou rodinou deportován do Terezína.

O dva roky později následovala Osvětim. Jeho otec ji nepřežil – bylo mu 52 let a nosil brýle. Další zastávkou mladého židovského chlapce na strastiplné pouti po válečné Evropě byl koncentrační tábor Buchenwald.

Na jaře 1945 nastoupil do transportu smrti, 13. dubna z něj spolu s kamarádem Jiřím Justicem uprchl a do konce války se skrýval v Praze.

O tom, co prožil, psal. „Musím napsat jeden příběh, ve kterém budou všechny osudy obsaženy, jako je v kapce vody moře,“ prohlásil později v jednom z rozhovorů. A v jiném zase zdůraznil, jak moc je pro společnost důležité, aby nikdy na hrůzy druhé světové války nezapomněla. „Jen hloupý by se vzdal zkušenosti, za kterou takové množství lidí zaplatilo.“

Spustit audio

Související