Areál Zoo Hluboká rozzářilo vánoční osvětlení, zvířata ale mají stále stejný režim

24. prosinec 2021 11:30

Ošetřovatelé ze Zoo Hluboká se musí během Vánoc každý den starat o více než dva a půl tisíce zvířat. Pamlsky jim dávají jen ve velmi malém množství, protože by mohly způsobit vážné zažívací potíže. Pro druhy z tropických oblastí je během adventu důležitý pobyt vevnitř v teple. Návštěvníci si zase v této době mohou v areálu zoologické zahrady prohlédnout speciální vánoční nasvícení.

K náročnějším druhům zvířat patří plameňáci. „V zimním období jsou plameňáci zavření v baráku a chodí pouze na dvorek. Na rybník, kam chodí přes léto, je nepouštíme, protože tam může dojít k úrazu a opravdu už je chladno, tak aby nám neprochladli,“ vysvětluje zooložka Markéta Jariabková.

O vánočních svátcích se u zvířat nic nemění. „Jede takový stálý režim, nijak jim nepřilepšujeme, aby nedošlo k nějakým zdravotním problémům z přikrmování. To si nemůžeme dovolit. Ty následky, různé zažívací problémy, se pak řeší opravdu těžko, protože zvíře vám neřekne, co ho bolí,“ připomíná zooložka.

Čtěte také

Na tradiční české zimní počasí nejsou úplně zvyklí ani lemuři kata. „To jsou opravdu zvířata typická pro teplé oblasti, konkrétně Madagaskar. Teď jsou tedy zavření vevnitř, aby jim bylo teplo. Ani v krmení nepřilepšujeme, dostávají standardní krmnou dávku. Oni mají trošku sklony k tloustnutí, takže ovoce prakticky vůbec nedostávají, cukr trochu ovlivňuje i jejich chování,“ uvádí Markéta Jariabková.

Areál Zoo Hluboká je na vánoční svátky speciálně nasvícený. „Jedná se zhruba o dvě třetiny celé zahrady. Máme vánoční osvětlení, vysvícené jsou i koruny stromů, tráva, vodopád. Společně s počasím, když padá sníh, nebo je namrznuto, to vytváří atmosféru,“ popisuje mluvčí Martin Švihel.

Speciální vánoční nasvícení si návštěvníci můžou prohlédnout do 9. ledna. Zoo Hluboká má kvůli tomu prodlouženou otevírací dobu do 19 hodin.

Spustit audio

Související