Arboretum v Novém Dvoře u Opavy představuje rostliny z celého světa

27. březen 2014
Česko – země neznámá

Už více než sto let se píše historie Arboreta v Novém Dvoře u Opavy, kam se tisíce návštěvníků ročně přijedou kochat krásou rozmanitých stromů, dřevin a rostlin. Přírodně-krajinářský park, který založil s vytříbeným vkusem někdejší majitel novodvorského panství Quido Riedel, dodnes tvoří historickou část dendrologické expozice.

Celý areál botanické zahrady, která je součástí Slezského zemského muzea v Opavě, se postupně z původní plochy rozšířil na nynějších 23 hektarů.

V současné době v arboretu roste na sedm tisíc různých druhů - od rostlin vřesovišť, rašelinišť a písečných dun pobřeží Baltu, přes himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska, až po rozmanité druhy rostlin severní Ameriky. Arboretum proslavila mimo jiné i velká sbírka rododendronů, která patří k nejbohatším v České republice.

Atraktivní podívanou slibuje také po celý rok expozice tropických a subtropických rostlin v pěstebním skleníku, kde jsou k vidění dřevité liány, vzrostlé palmy a obří stromovité kapradiny, stejně jako všemi barvami hrající květy orchidejí a brumélií.

Skleníková expozice

I letos čekají návštěvníky Arboreta v Novém Dvoře také nejrůznější doprovodné akce – například v dubnu Vítání jara a v červnu výstava Kouzlo exotických motýlů s líhnutím motýlů v „přímém přenosu“. Další informace najdete na webových stránkách Slezského zemského muzea v Opavě – www.szm.cz.

autor: čan
Spustit audio