Aplikace horské služby je zdarma, GPS souřadnice ukážou přesnou polohu lyžaře

13. únor 2014

Lyžaři s chytrým telefonem mohou využít aplikaci horské služby. Milovníci zimních sportů si službu stáhnou zdarma do mobilu a zaregistrují se. V případě nouze mohou zavolat nebo poslat zprávu s GPS souřadnicemi, která automaticky přijde dispečerovi v nejbližší horské oblasti.

„Jste zmatená, probudíte se někde v lese a nevíte, co se děje, kde jste. Máte chytrý telefon s aplikací, tak stačí zapnou GPS, která zjistí přesně vaši polohu,“ popisuje horský záchranář na Kvildě Josef Tischler a pokračuje:

„Pak odešlete sms zprávu, která přijde nejbližšímu dispečerovi horské oblasti. Dispečer na zprávě pozná, kde jste, jak se jmenujete a hned vám zavolá zpátky.“

Díky GPS souřadnicím, které jsou přesné na 24 metrů, najde horská služba lyžaře v nouzi rychleji.

„Stane se to znalým lidem, kteří chodí po Šumavě nebo po horách spoustu let. Vezměte si, že bude špatné počasí, bude mlha, foukat vítr, padat sníh a bude tma. Ujdete kilometr, dva v lese a nebudete vědět, kde jste. Ani já bych to nevěděl,“ upozorňuje Tischler.

Aplikace horské služby je ke stažení zdarma. Milovníci zimních sportů mohou také využít jednotné telefonní číslo na horskou službu 1210.

Důležitá je také předvolba +420, pomocí které se lyžaři v příhraničních oblastech dovolají české pomoci.

autoři: Romana Lehmannová , ako
Spustit audio