Antonín Pelíšek: Příběh Pasovary

21. červenec 2020

Český novinář a spisovatel Antonín Pelíšek prožil část svého života v nesvobodné době stejně jako hlavní postava jeho povídky Václav Král. Na krátký čas se stal novinářem, ale kvůli silné cenzuře toto povolání opustil. Do revolučního roku 1989 vystřídal mnoho zaměstnání. Od kontrolora v českobudějovické Škodovce až po hrobníka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Oubram
Připravil: Martina Toušková
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: 2017

Pelíšek nebyl sympatizantem režimu, a tak mu nebylo umožněno studium na vysoké škole. Po revoluci se vrátil zpět ke své původní profesi novináře. Své příspěvky publikoval v několika denících a týdenících, jako například Reflex, Lidová demokracie nebo Svobodné slovo.

Nyní je Antonín Pelíšek jedním z redaktorů Mladé fronty Dnes. Píše také knihy a povídky. V jeho dílech se často objevuje motiv nesvobody a nespravedlnosti. Příběh, který uslyšíte, zasadil autor do období druhé světové války. Válka změní život v každé rodině. Stane se tématem všech rozhovorů a ovlivní dění ve vesnicích i ve městech. Když bylo v roce 1938 rozhodnuto o osudu pohraničí, neměl Václav Král ani tušení, jak se mu v dalších letech změní život. Osada Pasovary, kde Král žil, čítala pouze tři domy. Ačkoliv bylo místo tak málo osídlené, žili zde jak vlastenci, tak kolaboranti. Jak výstižné je pro tento příběh pořekadlo „Pro dobrotu na žebrotu“.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.