Antonín Pelíšek: Jak si prodloužit prázdniny

2. červenec 2019
Děti ve stanu o prázdninách

Letní školní prázdniny bývaly pro mě světlem v průběhu roku. Na svém začátku představovaly neuvěřitelně velký prostor, který se bohužel s končícím srpnem rychle zmenšoval.

Nás, školáky, pak pronásledovaly někdy až fantastické konstrukce, jak si je prodloužit. V zimě se občas prázdniny samy natáhly při nedostatku uhlí nebo elektřiny, jindy nám zase radost udělala chřipková epidemie.

Také dnes jdou hlavně letní prázdniny prodloužit takzvaným ředitelským volnem. Stává se to individuálně v případě rodinou zaplacené dovolené, jež zasahuje na pár dnů do školního roku. Přesto je škola důležitou institucí a její ředitel o podobném prodloužení prázdnin rozhoduje s tou největší autoritou.

Podobné hromadné štěstí prožívají letos školáci ve Volyni, kterým začaly prázdniny už minulý pátek. Podle jejich verze jim ho přinesl banální problém. Ucpané záchody. Oficiálně je pak důvodem plánovaná rekonstrukce toalet. Vida, jak jsme i v době internetu a umělých inteligencí na choulostivých místech zranitelní. Tentokrát k radosti našich dětí.

Ovšem pro malé chytráky, kteří by si snad chtěli vzít vyřazené odpadní trubky jako návod, jak si také prodloužit prázdniny, přikládám varování. Nedělejte to!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.