Antikvartet Dušana Vančury zazpívá v rozhlase spirituály, koledy, ale i Imagine

5. prosinec 2015

Příjemnou zastávkou v adventním čase může být ve středu 9. prosince od 19 hodin koncert vokálního souboru Antikvartet ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Tato čtveřice vedená dlouholetou oporou slavného Spirituál kvintetu Dušanem Vančurou zazpívá kromě spirituálů (V jeslích dítě spinká, Jeruzalém) také například Imagine od Johna Lennona, české koledy Nesem vám noviny, Štědrej večer nastal, Ve městě a ve vůkolí, Tichá noc a další krásné vánoční písně.

Je tomu téměř bude dvacet let, co se Dušan Vančura přestěhoval z Prahy do vesničky Mirochov poblíž Chlumu u Třeboně. Nový jihočeský život však zpěvák, kontrabasista, textař, aranžér a překladatel, původním povoláním inženýr - elektrotechnik nepojal jako relaxaci. Naopak – plně se zapojil do kulturního života v nejbližším okolí.

Mlýny, Batalion, Bim Bam, Třešničky, Trh ve Scarborough, Hříšnej svět, Soudný den - to je několik příkladů textového mistrovství Dušana Vančury z repertoáru Spirituál kvintetu. Ten opatřil slovy také písničky pro Františka Nedvěda, Karla Zicha nebo Marii Rottrovou. Dušan Vančura je navíc jedinečný moderátor nejen koncertů Spirituál kvintetu, ale také vystoupení školního sboru Sejkorek, který před několika roky s manželkou Zuzanou přivedl na svět.

Před dvěma lety vzkřísil po padesáti letech vokální soubor Antikvartet, který v roce 1962 založil na půdě pražského Vysokoškolského uměleckého souboru. Zanedlouho pak někteří členové - Vlastimil Marhoul, Oldřich Ortinský a Rudolf Vespalec - přešli do Spirituál kvintetu. Tam byl později přijat i sám zakladatel Dušan Vanruča.

Během nedlouhé doby soubor nastudoval repertoár, který sahá od klasické čtyřhlasé sborové literatury až k lidovým písním a ke spirituálům. Zpívá je převážně ve vlastních úpravách a s vlastními texty. Dušana Vančuru v Antikvartetu, o němž jeho vedoucí říká s úsměvem, že „je vlastně druhou nejstarší skupinou v Čechách“, doplňují jeho žena Zuzana a Štěpán Štrupl s Magda Bartoškovou.

Záznam adventního koncertu Antikvartetu Dušana Vančury, který ozdobí hosté z Jihočeského komorní filharmonie – trumpetista Petr Suda a japonská klarinetistka Terumi Suda-Hatashima , odvysílá Český rozhlas České Budějovice v rámci svátečního programu 26. prosince po 18. hodině.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka