Anne Brontëová: Dvojí život Heleny Grahamové

5. říjen 2020

Desetidílná četba na pokračování v interpretaci Lukáše Hlavici a Dany Černé. Anglická spisovatelka Anne Brontëová je nejmladší sestra z literárně nadané rodiny Brontëových. Nezískala takový věhlas jako její slavné starší sestry Emily (román Na Větrné hůrce) a Charlotta (román Jana Eyrová), její román Dvojí život Heleny Grahamové ale stojí za povšimnutí.

Přenese nás na anglický venkov 1. poloviny 19. století, kde žije i hlavní hrdinka příběhu romantická a umělecky založená Helena, která se tu snaží zapomenout na svoje nevydařené manželství s lehkomyslným šlechticem Arthurem Huntingdonem. Chce začít nový život spolu se svým malým synem.

Režie: Hana Kofránková
Účinkují:
Lukáš Hlavica
Dana Černá
Připravila: Eva Willigová
Překlad: Miroslava Gregorová
Natočeno v roce 2007.

Útěkem od manžela se však proviní nejen proti viktoriánským společenským konvencím, ale i proti tehdy platnému britskému právu. Příběh vyprávějí dva vypravěči - Helenin venkovský ctitel Gilbert Markham a samotná hlavní hrdinka, která vzpomíná na svoje soužití s manželem.

Román Dvojí život Heleny Grahamové (v originále Nájemnice z Wildfell Hall) vydala Anne Brontëová (1820-1849) v roce 1848 pod mužským pseudonymem Acton Bell. Předobrazem zhýralého manžela hlavní hrdinky jí byl její vlastní bratr, malíř, básník a hudebník Branwell Brontë, který propadl závislosti na alkoholu a opiu.

Spustit audio