Animoterapie není jen o koních a psech. I dotyk hada může být léčivý

24. leden 2023

Chovatelka a terapeutka Olga Němcová jezdí se svým zvěřincem po celé republice a léčí klienty zvířecí láskou. A není to jen o felinoterapii nebo canisterapii. Zvěřinec na statku, který Olga založila se svými spolupracovníky, se neobejde bez hadů a brouků.

„Jsme zřejmě jediní, kteří používají k animoterapii hady, ještěry a brouky. A máme ověřeno, že přinášejí hlavně u postižených dětí výborné výsledky,“ říká Olga Němcová. Klienty v domovech seniorů zase potěší pohlazení psa, kočky, ale i ovečky nebo telátka. Připomene jim to dětství.

Had si poradí i se svalovou křečí

Třeba takový šváb, je podle Olgy Němcové bezvadný terapeut. Děti s postižením totiž nemají žádné zábrany ani výhrady vůči těmto zvířatům. Vezmou si pastelku a malují stopu za broukem, který jim leze po papíře. Nebo podle nich rozlišují barvy, písmena a čísla. 

„Hady využíváme pro děti s autismem. Je to neuvěřitelné, ale had tyto děti dokáže zklidnit. Vydrží pak dvacet minut v nějaké klidové poloze, což není u těchto dětí vůbec běžné. Bez hada za těmito dětmi nejezdíme,“ líčí chovatelka a tvrdí, že v hadech a broucích je velký léčebný potenciál.

Chovatelka a terapeutka Olga Němcová

„S hadem se sice jako terapeut těžko domlouváte, ale mám pocit, že tak nějak ví, co dělá. Vidím to třeba u dětí s velkými pohybovými potížemi. Hadi jim dokážou povolit spasmus (svalovou křeč), se kterým si neporadí ani zkušení rehabilitační pracovníci,“ doplňuje chovatelka Němcová.

Bez auta se zvěřinec nehne

Olgu Němcovou a její zvěřinec zvou různá rehabilitační zařízení, školky, školky, ale také domovy seniorů. Staří lidé bývají těmi nejvděčnějšími. Ovečka, oslík, tele, pes nebo kočička je vrací do vzpomínek na dětství a staří lidé aspoň na chvíli omládnou. Bez velkého auta se ale Zvěřinec na statku neobejde.

„Teď jsme bohužel v největší tísni, jakou jsme kdy zažili. Před Vánocemi nám naše velké auto dosloužilo. Jsme moc vděční za každý finanční příspěvek. Máme sbírku u organizace Donio, která nám snad pomůže získat peníze na aspoň trochu funkční auto,“ slibuje si Olga Němcová. Sbírka má název Auto plné zvířecí lásky a radosti.

Spustit audio

Související