Americký fotbal si hledá příznivce také na jihu Čech

18. říjen 2015

Po roce 1989 se objevila celá řada sportů, o kterých se v našich krajích dříve raději moc nemluvilo. Třeba fotbal. Ale ne ten, který známe z Evropy, ale americký. Už několik let se hraje také v Českých Budějovicích.

Jaroslav Zeman je duší klubu, který se jmenuje Budweis Hellboys. Chcete-li se přiblížit českému názvu, můžete si ho přeložit třeba jako Pekelníci. „Tým byl založen v roce 2007. Tenkrát nám pomáhaly týmy z Prahy, které vznikaly už po revoluci. Předtím to možné nebylo, protože režim byl proti americkému sportu,“ říká Jaroslav Zeman.

Členové týmu nyní uspořádali i den s americkým fotbalem. Jaká byla motivace? Podle Jaroslava Zemana třeba vyvrátit řadu mýtů o americkém fotbalu. „I touhle akcí jsme chtěli ukázat, že ten sport není takový, jak si spousta lidí myslí,“ dodává.

A proč se Jihočeši, ke kterým by slušela třeba ryba, stali právě pekelníky? „Název klubu jsme demokraticky zvolili. Původně jsme chtěli něco, co se bude víc vázat k městu, ale nakonec jsme odhlasovali Hellboys,“ vzpomíná Jaroslav Zeman.

autor: kaj
Spustit audio