Amazing Grace – Úžasná milost působí i v 21. století

25. leden 2021

Starobylá skladba v různých úpravách, od slavného Henryho Manciniho, „keltských“ hudebníků, ale i skotských dudáků.

Kdo se díval na  inauguraci nového amerického prezidenta Joea Bidena ve Washingtonu, musel být, bez ohledu na osobní či politické preference, zaujat noblesní dramaturgií a jejím kulturním a hudebním obsahem, o který se postarali mladá černošská básnířka Amanda Gorman a velké celebrity současné pop music Lada Gaga a Jennifer Lopez a nakonec také hvězda americké country and western Garth Brooks.

Tento zpěvák velmi citlivě bez doprovodu předvedl velebnou  píseň Amazing Grace, kterou nejvíce uvedl ve známost v Čechách s textem  Zdeňka Borovce Karel Gott pod názvem Už z hor zní zvon. Tato píseň také uzavírala rozloučení s Karlem Gottem v prostorách svatovítské katedrály na Pražském hradě v říjnu předloňského roku.

A není to jediná česká verze této  starobylé písně.

Zpívají ji třeba také na text Dušana Vančury jihočeští Nezmaři a mnozí jiní. Ale v následujících minutách – v souhlase se zaměřením  tohoto pořadu zazní Amazing Grace, tedy Úžasná milost, v instrumentální podobě, a to hned třikrát, oddělena, na začátku dvou bloků a také na úplný závěr. A v každém případě půjde o zcela jiné aranžerské uchopení.  Nejprve poskytneme možnost si poslechnout, jako pojal Amazing Grace slavný kapelník a také skladatel Henry Mancini na svém albu z roku 1972 The Mancini Generation s velmi zvláštním výběrem vlastního, ale hlavně převzatého hudebního materiálu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio