Alžběta Kočvarová fotí postaru a bez úsměvů

27. duben 2014

Miluje fotokomoru a nesnáší usměvavé modely. Poctivě plní domácí úkoly, mazlí se s kočkami a kariéru fotografky umělkyně si vysnila už v raném dětství.

Mladá umělecká fotografka Alžběta Kočvarová je studentkou ateliéru fotografie Pavla Baňky na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. „Dnes stojím na prahu bakalářské práce," směje se rozverně fotografka, která vzbudila pozornost například svým souborem fotografií Jako tělo. Ten vznikl při zahraniční stáži v anglickém Derby. „V Anglii se fotí líp než doma, všechno je tam neokoukané a mnohem fotogeničtější," líčí Alžběta svůj dojem z pobytu v Anglii a dodává, že stejně to cítí studenti ze zahraničí působící v Česku.

O fotografování sní od dětství
Sny o fotografování se nadějné Jihočešce zdávaly už v raném dětství. „Jenže pak jsem na to na dlouhá léta zapomněla," vzpomíná Alžběta na svou cestu k tvůrčímu focení. V době, kdy Střední umělecko-průmyslová škola Svaté Anežky České v Českém Krumově otevřela obor fotografie, pozapomenutý dětský sen znovu začal lákat.

Jestli půjde vše podle Alžbětina plánu moc brzy se statutu studentky nezbaví. „Chtěla bych na fakultě pokračovat v magisterském studiu a vyjet také na další zahraniční stáž," svěřuje kreativní fotografka plány do budoucna.

Fotografie Alžběty Kočvarové

Alžbětin medailon poodhalí, v čem spočívá obor kreativní fotografie. Redaktor Ivan Studený se totiž pokusil vytvořit pod Alžbětiným vedením její vlastní portrét. Jak to dopadlo, si můžete poslechnout i prohlédnout.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.