Alarmující stav v Baťově nemocnici ve Zlíně. Odbory hrozí stávkovou pohotovostí, vedení chce jednat

21. leden 2019 14:08

Důvodem pro pohotovost podle odborářů personální krize v nemocnici a stále neuzavřená kolektivní smlouva na letošní rok.

Odborové organizace Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pohrozily vyhlášením stávkové pohotovosti.

Důvodem pro pohotovost podle odborářů personální krize v nemocnici a stále neuzavřená kolektivní smlouva na letošní rok.

Poslali proto otevřený dopis hejtmanovi a krajským zastupitelům. Následkem nedostatku sester a pomocného personálu se uzavírají oddělení, zbývající personál je přetížen jak spoustou přesčasové práce, tak obrovským pracovním tempem, píší v dopise vedení kraje.

Zastupitelé chtějí znát rizika stavby nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích. Projekt to může zdržet o měsíce

Nemocnice

Plánovanou stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích posoudí oponentní odborná skupina.

"V září jsme začali jednat o kolektivní smlouvě, bohužel vůle dohodnout se je ze strany vedení nemocnice minimální. Jednání vedení je velmi direktivní a k ústupkům jsme nuceni pouze my! V současné době s námi o uzavření kolektivní smlouvy odmítají jednat úplně," uvedly odbory.

Vedení nemocnice se podle dnešního vyjádření uzavření kolektivní smlouvy nebrání. Kritika odborářů je od dvou ze čtyř odborových organizací. "Je nutno říci, že téměř na žádném kolektivním vyjednávání nebyly odborové organizace ve společné shodě," uvedl předseda představenstva nemocnice Radomír Maráček.

"Současně nároky na úpravu v odměňování všech odborových organizací byly tak vysoké, že převyšovaly možnosti nemocnice pro rok 2019. KNTB byla nucena přistoupit k maximálnímu možnému spravedlivému rozdělení tak, aby nepřesáhla možnosti KNTB pro přerozdělení finančních objemů, které obdrží prostřednictvím úhradové vyhlášky," uvedl Maráček.

Nová nemocnice ve Zlíně už má naplánovaný heliport i zastávky. Kompletní projekt bude do února

Nemocnice (ilustrační foto)

Projekt na novou krajskou nemocnici ve Zlíně - Malenovicích by měl být hotový nejpozději v únoru příštího roku.

Podle odborů se navýší mzda směnných sester, ale na úkor sester v jednosměnném provozu. "Bohužel se plánuje zrušení veškerých příplatků nad rámec zákoníku práce, a to především příplatek stabilizační (1500 Kč), geriatrický (3000 Kč) a JIPkový (1000 Kč). Příplatek stabilizační byl přiznán v roce 2009 tehdejší ministryní Juráskovou ve výši 2500 Kč na jeden úvazek sestry a v nemocnicích řízených státem byl sestrám přidán do tarifů. Tehdejší vedení Baťovy nemocnice odmítlo navýšit základní mzdy a peníze sestry dostávaly formou stabilizačního příplatku, který se stále snižoval na dnešních 1500 Kč. A nyní ho chtějí odebrat úplně," uvedly odbory. Směnným sestrám se podle nich reálně zvýší mzda o 5500 korun a jednosměnným jen o 500 korun.

"Nejcitelněji odebrání dosavadních příplatků pocítí ambulantní sestry pracující na LDN. Dostanou přidáno 2000 Kč, ale zároveň jim má být odebráno 4500 Kč. Aby jim neklesla mzda, vedení nemocnice plánuje saturovat tento výpadek výkonnostními odměnami, které nejsou nárokovou složkou a jistota jejich vyplácení není ničím zaručená. A to vše za velmi náročnou a nedoceněnou práci s geriatrickými pacienty," uvádí se v dopise, který také upozorňuje na nedostatky managementu nemocnice v oblasti řízení lidských zdrojů.

"Garantujeme, že u žádného nelékařského personálu nedojde ke snížení mzdy," uvedlo dnes ale vedení nemocnice.

"Situace v KNTB je opravdu alarmující. Čím dál častěji se mezi zaměstnanci skloňuje slovo stávka, jejímž důvodem nejsou plány na fúzi nemocnic Zlínského kraje či výstavba nové nemocnice, ale tristní stav v nemocnici současné," uvedly ale odbory.

Ve zlínské nemocnici, která je největší ze čtyř nemocnic zřizovaných krajem, pracovalo loni 2067 lidí. Podle nemocnice není zavřeno žádné oddělení. Kvůli nedostatku sester jsou zavřená dvě lůžka na interní JIP, také 17 lůžek na kardiologii. Zavřených je i 21 ošetřovatelských lůžek na LDN, kapacita je však podle nemocnice dostačující. Podle vedení nemocnice ubylo všeobecných sester, porodních asistentek a dětských sester, předloni jich bylo 819, loni 798.

autor: ČTK
Spustit audio

Související