Aktivisté označili vepřín v Letech u Písku za hanbu České republiky

26. červen 2017

Stovky aktivistů z celého světa přijeli o víkendu do Letů u Písku. Požadovali okamžité odstranění vepřína z místa genocidy Romů. Za druhé světové války tam v romském táboře zemřelo přes 300 lidí. Odstranění vepřína řeší vlády už dvacet let.

Sedmašedesátiletý Jan Rakaš z Krupky u Teplic přijel do Letů se svým vnukem Marianem a třemi vnučkami. Postoj státu ho pohoršuje. „Také jsme lidé a oni nás tady za lidi nepovažují. Vláda jenom slibuje, že to odkoupí, a nic se s tím neděje. Kvůli tomu jsme tady,“ řekl.

Aktivisty přijel podpořit také zástupce polské velvyslankyně v České republice Jaroslav Strejček, který má české kořeny. „My jsme trochu zapomněli na Romy, ale to je moc důležité pamatovat. Věřím, že se to vyřeší, už to dvacet let trvá a musí se to uzavřít,“ zdůraznil.

Na setkání několikrát zaznělo, že vepřín je symbolem neúcty k obětem holocaustu a hanbou České republiky. Řešení je podle hlavního organizátora Benjamina Abtana jednoduché: „Evropská unie musí zastavit dotace, které firmě AGPI dává. Ta by měla vyjít české vládě vstříc, protože důstojnost obětí holocaustu je víc než jejich zisk. Jestli s nimi nebude domluva, musí ji stát vyvlastnit.“

Místopředseda představenstva AGPI Jan Čech potvrdil, že firma žádné dotace z Evropské unie na provoz vepřína nedostala. S vládou už o jeho prodeji několikrát jednala. Zatím bezúspěšně.

Současná vláda slibuje uzavření celé záležitosti. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán ale z hradu do Letů zatím žádné informace o likvidaci vepřína nepřivezl. „Ti dva ministři, kteří to mají na starosti, nám zatím nepřinesli na vládu materiál, který by nějakým způsobem uzavíral tu věc a dával nám nějaký konkrétní návrh,“ uvedl.

Vláda by měla s firmou AGPI jednat znovu v červenci.

Spustit audio