Akce cihla slaví 20 let. Výtěžek pomohl ve středních Čechách vybudovat chráněná bydlení pro lidi s mentálním postižením

28. únor 2019 08:09

Od roku 2000 lidé nakoupili více než 260 tisíc benefičních cihel a podpořili tak 35 projektů. Z výtěžků „Akce cihla“ se v našem regionu podařilo postavit nebo opravit objekty, kde našli lidé s mentálním postižením domov, práci nebo místo k odpočinku.

První chráněné bydlení vzniklo před devatenácti lety v objektu bývalé fary v obci Slapy. „ O několik let později jsme postavili ještě jedno chráněné bydlení pro lidi, kteří nepotřebují tolik podpory v životě,“ vysvětluje vedoucí sociálních služeb Lucie Šišková. Díky sbírce vznikla i sociální firma „Dobroty s příběhem“. Jde o malou výrobnu na kraji Davle, kde lidé s mentálním postižením nakládají sýry a utopence.

„Každý z lidí má svůj samostatný pokoj, nicméně mají dohromady kuchyni. V té si vaří, většinou tedy za podpory asistenta. Ten je odpovědný za výsledný produkt – to, co bude nakonec na talíři,“ vysvětluje každodenní provoz na bývalé faře Lucie Šišková.

Domov ve Slapech našel například David, který má v podkroví svůj pokoj. Sám si uklízí, chodí na nákup a vaří. Pracuje na nedaleké farmě, kde pomáhá se zvířaty. „Práce mě baví. Je těžká, ale baví mě,“ pochvaluje si práci David.

V obci Slapy je také malá dílna. „V této sociálně terapeutické dílně pracují lidé, kteří by těžko hledali uplatnění na otevřeném trhu práce,“ rozhlíží se po místnosti s velkými kovovými stoly Lucie Šišková. Na Davida, Simonu a další pracovníky se tady usmívá asistentka Hana Příkopová: „V tuhle chvíli tady loupeme česnek. Já ho potom ještě dočišťuju, aby byl opravdu čistý a mohli jsme ho poslat dál.“ Česnek potom putuje do firmy „Dobroty s příběhem“ v Davli a tam skončí ve sklenicích s nakládaným hermelínem.

Někteří zdejší obyvatelé se naučili postarat sami o sebe do té míry, že si mohli pořídit  vlastní nájemní bydlení. S řešením náročnějších problémů jim pomáhá nová terénní služba. Samostatné bydlení pro lidi s mentálním postižením vzniklo také přímo na Slapech v areálu Na Vyhlídce, kde kromě jednotlivců žije i jeden manželský pár.

V těchto dnech startuje další ročník sbírky Akce cihla. Z výtěžku chtějí organizátoři rozšířit podnik „Dobroty s příběhem“ o bistro s dobrou kávou.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio