Agama vousatá je ideální pro začínající chovatele, může s vámi žít až 15 let

24. listopad 2015

Trnitá ještěrka od protinožců je díky své nenáročnosti ideálním zvířetem pro začínající chovatele plazů. „Agama vousatá pochází z centrální Austrálie, je to pouštní zvíře, v podstatě denní ještěr,“ doplňuje chovatel a pořadatel teraristické burzy v Českých Budějovicích Jan Chlumský.

Existují různé barevné varianty těchto plazů. „Nejčastější jsou odstíny do červena nebo oranžova, ale můžete najít agamy, které jsou výrazně až krvavě červené, do žluta nebo dokonce bílé,“ doplňuje Jan Chlumský. Při pořizování ještěrů je podle něj důležité mít na paměti, že se dožívají deseti až patnácti let, tedy zhruba stejně jako pes nebo kočka.

Pořízení samotného agamy vyjde na několik stokorun. Daleko nákladnější je pak vybavení potřebné k chovu, ceny se pohybují v řádech tisíců. „Minimální rozměry terária pro jednoho ještěra by měly být: 80 centimetrů délka, 40 centimetrů hloubka, 40 centimetrů výška. Vždycky je ale lepší, když je terárium větší,“ vysvětluje chovatel.

Agamy vousaté jsou pouštní zvířata a tomu musí odpovídat i vybavení terária. Prostředí by mělo být suché s teplotou kolem 30 stupňů Celsia. Chybět samozřejmě nesmí ani výhřevná žárovka a také UVB zářivka. „Ti ještěři jsou denní a potřebují složku UVB světla. Je to kvůli fixaci vitamínu D a správnému ukládání vápníku a fosforu v kostech,“ připomíná Jan Chlumský.

Ještěři musí mít pestrou potravu. Přestože jde převážně o dravce, je potřeba v jejich krmení kombinovat rostlinnou a živočišnou složku. „Mláďata budou zaměřená spíše na hmyz, protože vše investují do růstu, u dospělých bude situace opačná a budou se zajímat spíše o zelené,“ říká Jan Chlumský.

Nejvhodnější potravou pro agamy jsou cvrčci, sarančata nebo švábi. Moučné červy chovatel nedoporučuje, protože nemají ideální výživové hodnoty.

A podle čeho vybírat mládě agamy vousaté? Jaké nejčastější chyby dělají začátečníci? Snáší se agamy s ostatními plazy? Jak tyto trnité ještěrky přezimují? Nejen o tom byla řeč v dalším dílu pořadu Máme rádi zvířata, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio