Adventní koncerty se rozezněly po celém území jižních Čech

20. prosinec 2010

Každou adventní neděli vždy od 20 hodin se ve Studiovém sále v budově Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů 1 odehrál sváteční koncert, který byl vysílán v přímém přenosu na jihočeské frekvenci 106,4 MHz.

První z koncertů se uskutečnil už v neděli 28. listopadu. Účinkoval varhaník a improvizátor Václav Uhlíř. Tentokrát však zahrál na portativ a virginal. Hosty druhého koncertu, v neděli 5. prosince, byli zpěvačka Pavla Kšicová, trumpetista František Svejkovský a cembalista Josef Kšica. Společně představili sváteční hudbu skladatelů Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Pavla Josefa Vejvanovského, Václava Hálka a mnohých dalších.

V neděli 12. prosince přednesl soubor Dyškanti adventní a vánoční zpěvy z českých a evropských pramenů 15. až 18. století. Adventní hudba raného až vrcholného baroka zazněla v průběhu posledního z koncertů, v neděli 19. prosince. Účinkoval komorní soubor Musica bellissima. Všichni členové ansámblu zahráli na kopie původních nástrojů. Zvláštností souboru je prezentace nejen komorního, ale i sólového repertoáru pro jednotlivé nástroje.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka