Advent v Budějovicích skončil. Firma pořádající zrušené trhy ale zatím stále nedostala slíbené finanční kompenzace

13. leden 2022 17:16

Náměstím Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se netradičně rozezněla motorová pila. Pomocí těžké techniky tam pracovníci odklízeli vánoční strom. Čtrnáct metrů vysoký smrk stříbrný pocházel z nedalekých Litvínovic. Pro pořadatele zrušených vánočních trhů ale loňský advent zdaleka neskončil. Stále totiž vyjednávají o slíbených finančních kompenzacích.

„Strom musíme nejdříve uvolnit, je ukotvený v objímce. Uvolníme klíny, potom se pomocí jeřábu a plošiny zaváže, vyzvedne a pomalu položí,“ popsal vedoucí lesní výroby podniku Lesy a rybníky města České Budějovice Ladislav Laluch.

„Dělá se to hlavně z bezpečnostních důvodů, protože kácet tady na náměstí a nechat strom padat, to si prostě netroufáme a není to vhodné. Každoročně tedy využíváme jeřáb a plošinu,“ dodal.

Hned na místě také pracovníci vánoční strom rozřezali motorovou pilou. „Dřevo odvážíme do manipulačního skladu. Tři čtvrtiny kmene, ta silnější část, jdou na průmyslové zpracování, to znamená, že se z něho vyrobí kulatinový nebo vlákninový sortiment. Zbytek jde na výrobu palivového dřeva,“ vysvětlil Ladislav Laluch.

Čtěte také

Těsně před odvozem stromu po demontáži stánků také předala náměstí firma pořádající adventní trhy. Předchozí vláda jí slíbila kompenzace na pokrytí až devadesáti procent ztrát. Do toho ale nastoupila vláda nová a přesná podoba kompenzačního programu zatím stále schází.

„Máme slíbeno z ministerstva průmyslu a obchodu, že dostaneme nějakou zpětnou vazbu, jestli a jak by ten program měl vypadat. Situace v tuhle chvíli je taková, že skoro po dvou měsících pořád nemáme kompenzace žádné a ještě ani nevíme, zda budou a jak budou vypadat,“ potvrdila Lenka Střítecká z pořadatelské agentury Art4Promotion.

Neočekávané náklady počítá i město, které se po zrušení trhů rozhodlo na náměstí ponechat kluziště, kolotoč a vyhlídkové kolo. Provoz těchto zařízení radnici vyjde asi na jeden milion korun.

Spustit audio

Související