Adalbert Stifter: Vítek. Přemyslovská hra o trůny v podání Otakara Brouska staršího

17. únor 2023

Vychován na dvoře pasovských biskupů vydává se odvážný mladý Vítek roku 1138 z Pasova na cestu do Čech. Poprvé vidí mladičkou Bertu z Jugelbachu, ale putuje dál do Prahy, kde mám být zvolen nástupce umírajícího knížete Soběslava I. Stojí na straně knížete Vladislava, který ho později obdaruje pozemky. Vítek si bere Bertu za ženu a stává se zakladatelem nového šlechtického rodu.

Čte: Otakar Brousek starší
Připravili: Miroslav Stuchl, Petr Turek
Napsal: Adalbert Stifter
Překlad: Jitka Fučíková
Zvukový mistr: Miloš Kot
Zvuková spolupráce: Jaroslav Krček
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2005

Rozsáhlý historický román Adalberta Stiftera (1805-1868) vycházel pod názvem Witiko v letech 1865 až 1867, tedy na samém sklonku autorova života, který na knize pracoval dlouhých dvacet let. Čtenáře přenese do první poloviny 12. století, kdy v Čechách svádí Přemyslovci boj o moc.

Dílo o známém rodu a slavném čase českých dějin věnoval Stifter svým krajanům a městu Praze, přičemž na pražský magistrát svoji nejobsáhlejší knihu skutečně zaslal. Když krátce po dokončení románu v lednu roku 1868 zemřel, nevěnoval mu žádný z významných českých časopisů nekrolog, pouze Pražský deník přinesl v rubrice Rozmanitosti zprávu, že „v Linci zemřel v úterý německý spisovatel, školní rada Vojtěch Stifter, jenž byl v Horní Plané v Budějovicku narozen a mnoho povídek ze života v Čechách sepsal“.

Adalbert Stifter

Německá kritika Stifterovi vytýkala, že oslabuje rakouské vlastenectví, že jeho látka obsahuje příliš nepřátelských tendencí vůči Němcům a že celkově straní Čechům už jen tím, že z jejich dějin přibližuje období, v němž postavení rakouského národa bylo slabé.

O téměř šedesát let později se nad „nepřijetím“ Stifterova zásadního románu při příležitosti jeho nového vydání v roce 1921 pozastavil rakouský spisovatel Stefan Zweig: „...Každému rozumnému člověku zřejmá hanba, že po padesát let byla jakoby nezvěstná jedna z nejkrásnějších knih rakouské, německé literatury...“

Staré Rakousko podle něj nikdy nerozpoznalo pravou cenu Adalberta Stiftera, a zřejmě ani Češi si neuvědomují, že „právě v tomto tisícistránkovém románě jsou – jako v žádném jiném jejich díle – vylíčeny historické děje Čech, patriarchální mrav, ryzost a síla jejich praotců. A já se domnívám, že příliš nepřeháním, když řeknu, že Witiko je v jistém smyslu pro český národ něčím na způsob tiché Iliady, něžnou a nenásilnou, mnohdy idylickou a přece vždy dojemnou písní o Nibelunzích“.

Patnáctidílná rozhlasová verze románu Vítek vznikla v roce 2005. Košatý příběh z raného středověku načetl herec a dabér Otakar Brousek starší.

Spustit audio

Související