Aby štamgasti nepřišli o hospodu, musel ji v Nové Vsi převzít starosta

4. červen 2018 07:30

V Česku platí už rok protikuřácký zákon. V Nové Vsi u Brloha to trochu změnilo pracovní náplň starostovi. Hospoda s novým zákonem skončila, a tak se o její fungování začal starat první muž radnice.

„Hostinec je součástí obecního úřadu. Máme v jednom areálu doktora, knihovnu, obecní úřad, zasedací místnost, hospodu, prostě všechno,“ popisuje. O zásobování se stará sám, a když je potřeba, tak i uklidí.

Ne všichni ale o hospodu stojí. „Lidi tam stejně nechodí, protože se tam nesmí kouřit,“ říká jeden z trojice mužů, kteří sedí v pátek odpoledne u stolku před místní samoobsluhou a popíjejí lahvové pivo. Tady si u toho mohou i zapálit.

„Máme svojí klubovnu, kde pijeme lahvové. Když je ve slevě, tak mám tři piva místo jednoho,“ dodává místní obyvatel Jiří Bauer.

Na nekuřácké hospody jsme si zvykli, ale teď nikoho ani nenapadne vyvětrat

Zákaz kouření

Už více než půl roku se v českých restauracích, barech a dalších stravovacích podnicích nekouří. Po bouřlivé diskusi, zda je to dobře, nebo je to nepřijatelné omezování podnikatelských a lidských svobod, se mi zdá, že vše utichlo.

Hospoda ve Střížově na Českobudějovicku se jmenuje Hostinec a je otevřená každý večer kromě úterý a čtvrtka. Pravidelným hostem bývá Pavel Koudelka. „Já si myslím, že to je dobře s tím kouřením, protože člověk přijde domů a nesmrdí,“ komentuje.

Střížov na Českobudějovicku má výhodu, že místní hostinec provozuje dlouhodobě jedna rodina. Obce jako například Nová Ves nebo Brloh na Českokrumlovsku doplácejí mimo jiné na to, že provozovatelé zestárli a nemají živnost komu předat. Protikuřácký zákon tak pro ně mohl být spíš poslední kapkou, která rozhodla.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související