Aby si laik řekl: Aha! Nejkvalitnější italské historické housle přiveze na jih Čech Jaroslav Svěcený

18. červenec 2022

Jihočeské Nové Hrady – to je název hudebního festivalu, který v jižních Čechách pořádá houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Sedmý ročník začne ve čtvrtek 21. července a potrvá do pondělí 25. července. Místem konání nejsou jen Nové Hrady, ale třeba i Dobrá Voda, Trhové Sviny nebo rakouská Altweitra.

Součástí hudebního svátku je tradičně přehlídka historických houslí. Jaroslav Svěcený je totiž nejenom špičkovým hráčem, ale také soudním znalcem v oboru strunných nástrojů a specialistou na dějiny evropského houslařství.

V sobotu 23. července odpoledne tedy v Nových Hradech osobně povede tři komentované prohlídky pro veřejnost. „Nádherné italské nástroje, které tam budou, jsou zapůjčeny ze čtyř evropských zemí a v České republice dosud nebyly nikdy vystaveny,“ zdůrazňuje.

„Takže to bude lahůdka, na kterou se moc těším. Člověk najednou vnímá historické souvislosti v kontextu celé Evropy. A jestli nás něco spojuje, tak to je právě hudba. A tyto italské housle jsou to nejlepší, co tu bylo v minulosti vyrobeno,“ dodává.

Čtěte také

Ačkoli Jaroslav Svěcený ukazuje historické kousky v Nových hradech pravidelně, letos přichází s úplně jiným pohledem. „Budeme ukazovat jednotlivé houslařské školy od Milána přes Benátky až po Neapol a mluvit budeme i o tom, jak housle zrcadlily dobu. Objednávali si je lidé, kteří hýbali tehdejšími dějinami, ať už po stránce kulturní, nebo politické. Je to nesmírně zajímavá encyklopedie jednotlivých staletí,“ vysvětluje.

O houslích italské výroby nejenom promluví a nejenom, že je ukáže, ale také na ně zahraje. „Budu dělat zvukové ukázky a budu to propojovat. Protože ta čtyři staletí je zajímavé ukázat na jednom motivu. Když jej zahrajete na různé nástroje, tak i laik pozná, že je to jiné,“ potvrzuje.

Komunikace s divákem je pro houslistu a znalce Jaroslava Svěceného zásadní. „Jde mi o to, aby zvuk nástroje byl jasně čitelný nejenom pro odborníka, ale i pro laika. Protože ten si myslí: No co, housle, všechny jsou stejné. Ale mým úkolem je na té komentované prohlídce uspokojit i jeho. Aby odešel a řekl si: Aha, to jsem nevěděl, že housle mají takovouhle historii a že každé hrají opravdu úplně jinak,“ doplňuje.

Celý rozhovor s Jaroslavem Svěceným si poslechněte online. Unikátní nástroje můžete vidět v Nových Hradech v sobotu 23. července od 14, 15 a 16 hodin.

Spustit audio

Související