Aby si každý mohl vybrat, kde chce zemřít. Kraj schválil koncepci paliativní péče

10. září 2018 15:25

Více než rok pracovala skupina odborníků na koncepci paliativní péče v Jihočeském kraji. Krajští zastupitelé nakonec dokument jednomyslně schválili na svém pravidelném zasedání.

Jihočeský kraj je tak po kraji Vysočina druhým v republice se strategickým dokumentem pro péči o nevyléčitelně nemocné a lidi v terminálním stadiu nemoci.

Jednání zastupitelů sledovala i ředitelka domácího hospice Jordán Marie Sovadinová, která dokument s platností na pět let připravovala. „Je tady příslib do budoucnosti, že každý z nás si bude moci vybrat, kde bude chtít strávit konec svého života,“ řekla.

„Jestli víc důvěřuje lékařům v nemocnici a chce zůstat a zemřít tam v případě nevyléčitelného onemocnění, jestli chce být doma a mít kolem sebe svou rodinou a mobilní tým, nebo jestli chce třeba zemřít v lůžkovém hospici, protože nikoho blízkého nemá. Je to, myslím, přelomový krok,“ dodala.

Už téměř 20 let se snaží prosadit stavbu lůžkového hospice v Budějovicích

Pomoc (ilustrační foto)

Stavbu druhého lůžkového hospice v Jihočeském kraji už téměř dvacet let prosazuje oblastní spolek Červeného kříže České Budějovice. Zatím jediným kamenným hospicem je Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích.

Podle vedoucího odboru zdravotnictví krajského úřadu Petra Studenovského byli součástí pracovní skupiny zástupci zdravotních pojišťoven. „Tato koncepce bude při vydávání oprávnění k poskytování zdravotních služeb nebo registraci sociálních služeb návodem, kterého by se měli držet, protože to je přání občanů a jejich pojištěnců. Za druhé, my jako kraj, který se zúčastňuje výběrových řízení, budeme v rámci té koncepce upozorňovat, ale i hlasovat,“ připomněl.

Koncepce pomůže poskytovatelům paliativní péče i při žádání o případné evropské dotace. „Také tam jsou naznačeny konkrétní věci, jak chceme podporovat vzdělávání lékařů, ale i středního personálu a sociálních pracovníků, kteří přichází do styku s těmito klienty,“ doplnil Petr Studenovský.

Kraj chce zřídit i speciální web zaměřený na všechny informace o paliativní péči v regionu.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související