A. Giňa: Jak Rom přivedl gádža k rozumu a Jak Romové hráli v pekle

23. leden 2021

Připomeňme si nestora romské literatury Andreje Giňu. Narodil se před 85 lety – 1. ledna 1936 ve slovenské romské osadě.

Rodina se už krátce po válce přestěhovala do Rokycan a v západních Čechách pak prožil téměř celý svůj život. Andrej Giňa zemřel v roce 2015. Z jeho tvorby jsme vybrali dva texty – humorné vyprávění s názvem Jak Rom přivedl gádža k rozumu a prastarou romskou pohádku o tom Jak Romové hráli v pekle.

Andrej Giňa se vyučil tavičem, později studoval večerní Pedagogickou školu v Plzni, studium ale kvůli odchodu na vojnu nedokončil. Po absolvování vojenské základní služby se stal vojákem z povolání, zároveň studoval zdravotnickou školu a několik let působil jako zdravotník pluku. Později pracoval jako řidič nebo topič.

Poprvé připravil své texty k vydání už v 60. letech, nakladatel mu je ale odmítl publikovat. První knížka mu tedy vyšla až v roce 1991. Byl to soubor tří povídek s názvem Bijav/Svatba. Výbor z jeho tvorby (paralelně v romštině i v češtině), knížka Paťiv. Ještě víme, co je úcta, vydalo nakladatelství Triáda v roce 2013.

V letech 1969 až 1973 se Andrej Giňa aktivně podílel na práci tehdy nakrátko povoleného Svazu Cikánů-Romů (SCR). Po roce 1989 se stal předsedou celorepublikového Kulturního svazu občanů romské národnosti, který navazoval především na kulturní aktivity SCR. Andrej Giňa se celý život věnoval také hudbě, hrál v rokycanské cimbálové kapele, v 80. letech pak založil rompopovou kapelu Rytmus 84.

Účinkuje: Milena Jelínková
Napsal: Andrej Giňa
Dramaturgie: Dominik Mačas
Překlad: Denisa Miková, Karolína Ryvolová
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlasu Plzeň v roce 2017
autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio