6 knižních tipů na dlouhé zimní večery pro dospělé i dětské čtenáře

8. leden 2020

Knihy, po kterých se na začátku nového roku vyplatí sáhnout, doporučuje Václava Medalová Hůdová, vedoucí pobočky Jihočeské vědecké knihovny ve Čtyřech Dvorech v Českých Budějovicích. Vybrala tituly pro dospělé, ale také ty, které mohou zaujmout děti.

Mademoiselle Coco a vůně lásky
Kniha pro dámy od Michelle Marly má velice dobré čtenářské ohlasy. Jedná se o románové zpracování životního příběhu francouzské módní návrhářky Coco Chanel, které po smrti milence dodal novou energii plán vytvořit na památku své lásky parfém.

Lara
Skutečný příběh lásky, který inspiroval román Doktor Živago. Knihu napsala Anna Pasternaková. Určitě stojí za přečtení i samotný Doktor Živago, a pokud má člověk pak ještě možnost si ho pospojovat s reáliemi, získá zase trochu jiný náhled na příběh.

Zaniklé šumavské noclehárny
Velice zajímavý počin Martina Leiše, který zmapoval zaniklé šumavské noclehárny. Kniha je tenká, ale inspirativní. Výlety na Šumavu stojí za to vždycky, ale na základě téhle knihy se můžeme podívat na místa, kde ještě v nedávné době se dalo přenocovat. Je tam vždy stručná historie a je zajímavé porovnat staré fotografie s dneškem.

Čtěte také

Mysli si křepelčí vajíčko
Krásné ponoření do vzpomínek, které skvělým způsobem podporuje fantazii a hlavně společné vyprávění. Malířka Michaela Bartoňová vzpomíná na své dětství, vytahuje nejrůznější drobnosti, které v nás zůstanou, a to je krásná příležitost sesednout k jednomu stolu, přečíst kratičkou kapitolu a povídat si s dětmi nebo vnoučaty. Je to pěkná rodinná kniha.

Jakub a kouzelná koloběžka
Kniha Zuzana Csontosové hezkým způsobem zpracovává docela vážné téma, protože hlavní hrdina žije pouze s tatínkem a bývá často sám. Díky kouzelné koloběžce se vydává na nejrůznější dobrodružství, což znamená takový únik z reality. Kniha by možná mohla být pomocníkem v rodinách, kde to úplně nefunguje, příběh je hodně snový, fantastický a přitom pracuje s reálnou situací, protože dnes řada dětí žije jen s jedním rodičem.

Max, kočičí detektiv
Děti mají pořád v oblibě knihy o zvířecích hrdinech. V sérii autorky Sarah Todd Taylor je nádherný kocour a je to jedna z knih určených dětem, které se pořád ještě rozečítají. Přestože je pro čtenáře od třetí třídy, je pořád jednoduchá dějem, zároveň dostatečně vtipná, napínavá a má větší písmenka, takže motivuje děti, kterým čtení zatím příliš nejde.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.