35 tisíc tun soli mají jihočeští silničáři na zimu. Náklady na materiál i pohonné hmoty vzrostly

1. listopad 2022 11:30

Krásné babí léto zatím zdaleka nepřipomíná, že do několika týdnů dost možná napadne první sníh. Připraveni na tuto možnost ale musí být jihočeští silničáři. Těm totiž 1. listopadu oficiálně začala zimní sezona.

Materiál na zimní údržbu skladují silničáři například v areálu u Prachatic. „Je tady inertní materiál, ten je uskladněn venku, a pak tu máme dvě haly, kde jsou chemické posypy, tedy sůl,“ líčí Jiří Růžička, ředitel prachatického závodu Správy a údržby silnic.

Závod má sklady ještě ve Vimperku, Volarech a Lhenicích. „Když to sečtu, tak dohromady máme asi 4800 tun chemického posypu,“ dodává Jiří Růžička.

Sklad posypové soli v areálu u Prachatic

Nová skladovací hala bude ve Volarech fungovat úplně první zimu. „Ve Volarech bylo malé středisko, ale bez skladu soli. Letos se dodělala nová služebna, nový areál. Tím jsme docílili toho, že když se udržuje silnice na Volary nebo Lenoru, může vozidlo doplnit materiál tady, nemusí se vracet do Prachatic,“ popisuje Jiří Růžička.

Celkem mají silničáři v Jihočeském kraji nachystáno 35 tisíc tun soli a 56 tisíc tun inertního materiálu. „Když to převedeme na peníze, je to zhruba 75 milionů korun. Oproti loňskému roku ceny za materiály narostly zhruba o dvacet procent,“ uvádí ředitelka Správy a údržby silnic Andrea Jankovcová.

Kromě posypového materiálu se do rozpočtu promítnou i vyšší ceny pohonných hmot. Do terénu totiž v zimě vyráží desítky strojů. „Správa a údržba silnic udržuje v Jihočeském kraji více než šest tisíc kilometrů. Na tyto komunikace vyjíždí 198 posypových vozů, z toho je pro letošní rok sedm zcela nových, máme devět šípových pluhů, 16 sněhových fréz, 73 nakladačů,“ vyjmenovává Andrea Jankovcová.

Teplý začátek zimní sezóny zatím například prachatičtí silničáři využívají k prořezávkám stromů a keřů v době vegetačního klidu.

Spustit audio

Související