30. duben je nejen dnem sletu čarodějnic, ale zároveň oficiálním svátkem jazzu

30. duben 2021

Přesně před deseti roky prohlásila UNESCO, organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu, 30. duben mezinárodním dnem jazzu. Nejen proto, že je to krásná hudba, ale také pro jeho schopnost sbližovat lidi.

Stalo se tak především na popud velkého jazzového černošského klávesisty a autora Herbieho Hancocka, jehož skladba Čarodějský oheň, Witch Fire v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu také zazní.

Ano, poslední dubnový den má také další, čarodějnickou povahu. Noc před májem by měla být jiná, neobyčejná a magická. Noc, v níž se slétávají čarodějnice. Noc, které se říká Valpuržina v některých evropských zemích, a u nás dříve filipo-jakubská, poněvadž předcházela podle starého kalendáře svátku apoštolů svatých Filipa a Jakuba.

Bohužel, bez zapálených vater a příjemných sousedských setkání se budeme muset obejít i letos, i když to nebude mít důvody náboženské nebo politické, ale podruhé už zdravotní.

Čtěte také

A když se jedná v našem případě primárně o swingový pořad, hodilo by se zahrát slavný hit Franka Sinatra Witchraft, tedy Čarodějnictví. Frank Sinatra tuto písničku autora hudby a také brilantního  pianisty Cy Colemana a textařky Carolyn Leigh nahrál celkem třikrát. Poprvé v roce 1957 ve znamenitém aranžmá Nelsona Riddlea, o šest let později a pak ještě v 90. letech jako duet s Anitou Baker.

Ale my pro vás máme tu první, nejslavnější, výrazně cenami Grammy oceněnou verzi, kterou doprovodí jenom o málo mladší instrumentální v podání tria slovutného kanadského pianisty Oscara Petersona.

A obě naznačené polohy 30. dubna spojí ve své milé vzpomínce swingový zpěvák Jan Smigmator, který se vrátí k „čarodějnicím“ svých mladších let, ale zároveň připomene oficiální jazzový svátek. A také zazpívá písničku, která se aktuální tématiky názvem vlastně trochu dotýká, neboť se jmenuje Můj čaroděj. Tu zahrnuje Smigmatorovo poslední album Murphyho zákon.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.