23. červen: slavný Columbo a olympijský výbor

23. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 23. června, svátek má Zdeňka. Jestli skuhráte nad tím, jak je zima, vzpomeňte si, jak jste před nějakým časem pro změnu hanili vedro. Tak tak, člověk je tvor věčně nespokojený.

Dnes si připomeneme Petera Falka. Možná vám to jméno nic neřekne, ale inspektor Columbo, to je hned jiná. Jeden by si myslel, že, když v dětství přijde o oko, asi těžko bude hercem. Panu Falkovi se to povedlo a jeho nejslavnější role je spojena se seriálem, který dobře známe i u nás.

Natočeno bylo 69 dílů, první v roce 1968 a poslední v roce 2003. Columbo všechno vyřešil, přesto ho nikdy nepovýšili. Baloňák nic moc, místo auta stará herka a jeho manželku nikdy nikdo neviděl. Zajímavá postavička – pro Petera Falka asi i osudová. Inspektor Columbo už nic nevyšetří, jeho představitel odešel do hereckého nebe 23. června před 7 lety.

Další olympiáda je ještě dva roky před námi. Ovšem jen těžko by probíhala nebýt Mezinárodního olympijského výboru. Ten byl založen právě 23. června 1894 panem baronem Coubertainem.

Nás může hřát u srdce, že u jeho vzniku byl i Čech Jiří Gut Jarkovský, jinak známý ctitel slušného chování.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.