12 metrů vysoká jedle obrovská zdobí náměstí v Prachaticích

27. listopad 2017

Ze Žernovic pochází vánoční strom pro Prachatice. Na zahradě v sousední vesnici pokáceli jedli pracovníci městských lesů. Po pětikilometrové trase strom převezli do historického centra Prachatic.

„Letos je ze Žernovic od manželů Prokešových a je to jedle obrovská, vysoká zhruba dvanáct metrů,“ uvedl jednatel městských lesů František Štěrba, který dohlížel na přepravu vánočního stromu.

Miroslav Prokeš ze Žernovic hned okukoval, jak to jedli sluší na Velkém náměstí v Prachaticích. „Měli jsme ji na zahradě od roku 1996, kdy jsme strom sázeli s mým tatínkem. Je to taková srdeční záležitost, že ho teď můžeme darovat městu. Určitě sem vezmeme o adventu vnučku,“ komentoval.

Strom se bude zdobit v pondělí a úterý. „Velmi se na to těším, protože máme opět nové prvky, které ozdobí tento nádherný strom. Doplnili jsme světýlka, takže máme čtyři druhy světýlek od největších po drobné. Stejně jako v loňském roce použijeme krápníky, které mají krásný efekt padajícího sněhu,“ popsala vedoucí odboru kultury Jiřina Dolejšková.

Dodala, že už dlouho město nemělo tak nádherný vzrostlý strom. „Těším se, až ho budou obdivovat nejen děti, ale i rodiče a prarodiče. My to všechno nádherně stihneme do první adventní neděle, kdy se slavnostně rozsvítí a kdy požehnáme i adventnímu věnci s novým vikářem panem Plášilem,“ uzavřela.

Vánoční bude letos v Prachaticích také na sídlišti, a to konkrétně na náměstí Přátelství.

Vánoční strom na náměstí v Prachaticích
autor: Václav Malina
Spustit audio