10 způsobů, jak využít cukety, dýně a patisony
Velmi populární součástí letního jídelníčku se staly cukety. Ty můžete konzumovat klidně syrové, nebo je upravit na řadu způsobů. Kuchař Petr Stupka nabízí svůj seznam nápadů. Stejná inspirace se hodí i těm, kdo na zahradě pěstují dýně a patisony.
1. Vaječné variace
- omelety a míchaná vejce se strouhanými cuketami krátce dušenými na másle či oleji
- skvělé kombinace se šunkou, slaninou, ale třeba i plátky rajčat a kousky pečiva
2. Polévky
- tradiční krémové s rozmixovanou dýní nebo cuketami, zahuštěné jenom samotnou zeleninou
- kombinace s česnekem, cibulí a pórkem, ale i spařeným mangoldem, mrkví a jinými druhy zeleniny
- netradiční studené polévky z rozmixovaných paprik, okurek a cuket, výrazně kořeněné a zjemněné kysanou smetanou
3. Dušené ve směsích
- na kostičky krájené a krátce osmahnuté na tuku, pak zlehka podušené ve směsi s jinou zeleninou jako ragú
- s jinou zeleninou, lehce podlité vínem a rajčatovou šťávou jako ratatouille
- dušené s cibulí jako rychlá varianta cuketového či dýňového zelí
- podávané ve smetanově hebké sýrové nebo hříbkové omáčce
4. Pečené i grilované
- větší nebo menší kousky cuket (nebo i celé mini varianty dýní) přidejte k libovolné pečeni až ke konci úpravy
- pečené, ba přímo vypečené, ochucené kořeněnou marinádou s česnekem, spolu s bramborami a kořenovou zeleninou
- grilované i pečené na pánvi a na závěr při podávání kořeněné a ochucované omáčkami a sypané parmazánem. Pozor: Při pečení jen minimum oleje
- strouhané a pak pečené jako placky ve stylu bramborák nebo placičky s orientálním kořením
5. Plněné
- nejprve vydlabané a pak plněné masem, strouhaným tofu, rýží a masem a podobně
- vydlabané vnitřky cuket nakrájejte na kousky a spolu s cibulí a česnekem je dejte péci, nakonec přidejte trochu rajčatové šťávy a vše rozmixujte
6. Zapečené
- ve slaných koláčích se sýrem a dalšími dobrotami
- v pokrmech s mletým masem jako třeba musaka nebo lasaně
- s rybou jen ve smetaně a vejcích
7. Smažené
- krájené na plátky či proužky, obalené v těstíčku a smažené
- strouhané a spojené s dalšími surovinami, tvarované, obalené ve strouhance a podávané jako karbanátky, biftečky či krokety
8. Ve sladkých koláčích
- v nastrouhané podobě, někdy podušené s cukrem a solí na másle a přidávané do běžných těst na koláče i jiné sladké pečivo
- jako zvláštní náplně: rozdušené spolu s ovocem, cukrem a kořením do konzistence marmelády
9. V pikantních salsách a čatní
- na drobné kostičky krájené a zprudka osmahnuté, nakonec kořeněné a zamíchané do různých studených omáček
- rozmixované nebo rozvařené ve směsích s ovocem i jinou zeleninou a výrazně ochucené
10. V koktejlech a smoothie
- syrové cukety nebo krátce podušené dýně hokaido či patisony mixujte ve směsích ovoce i zeleniny
- tvořte sladké i slané variace, doplňujte mléčnými zákysy, semínky chia, ořechy apod.
Související
-
Cudle (cuketové nudle) s krevetami
Cukety patří mezi nejběžnější plodiny na českých zahrádkách. Jedná se o ideální redukční zeleninu, která obsahuje mnoho prospěšných látek. Zkuste připravit zdravé nudle.
-
Cukety netradičně? Co takhle cuketový dort podle receptu z jižní Francie?
Podobně jako se používá mrkev, dýně hokaido nebo jablka do těst na různé koláče a dorty, můžeme využít i cuketu. Těsto moučníků s cuketou je vláčné a velice chutné.
-
Velká houbová kuchařka Petra Stupky. Recepty na omáčku, smaženici, nákyp, čalamádu a další pokrmy
Při houbaření si užijete čerstvého vzduchu a můžete přinést skvělou surovinu. Houby jsou zdravé a obsahují velmi málo kalorií. A těch možností, jak je využít v kuchyni!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.