Zločin a trest. Klasika o mravním dilematu muže, který se dopustil ohavného zločinu, v podání českých hereckých hvězd

16. prosinec 2021

Chudý petrohradský student Rodion Raskolnikov zabije starou lichvářku a její sestru. Podaří se mu zahladit stopy, svůj čin si racionálně zdůvodní, přesto si uvědomuje jeho hrůznou nesmyslnost a dostává se do těžké psychické krize.

Účinkují: Eduard Cupák, Václav Postránecký, Jiřina Štěpničková, Klára Jerneková, Věra Kubánková, Josef Vinklář, Jaroslav Satoranský, Gabriela Vránová, Rudolf Hrušínský, Jan Přeučil, Josef Somr, Karolina Slunéčková, Dana Medřická, Jaroslav Moučka a další
Napsal: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Dramaturgie: Anna Smetanová
Překlad: Jaroslav Hulák
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1981

Klasické dílo ruské literatury Zločin a trest vyšlo poprvé v roce 1866. Fjodor Michajlovič Dostojevskij román psal v německém Wiesbadenu od poloviny předchozího roku. Na jeho napsání pomýšlel už od 50. let.

Rozhlasové zpracování pochází z roku 1981. Účinkují v něm tehdejší herecké hvězdy, například Eduard Cupák, Václav Postránecký, Jiřina Štěpničková, Josef Somr a další.

Fjodor Michajlovič Dostojevskij se narodil před 200 lety, 11. listopadu 1821. Svůj první román Chudí lidé vydal v roce 1846, bylo mu 24 let.

Zápisky z mrtvého domu, které vyšly v roce 1861, jsou svědectvím o tom, jak autor prožíval léta věznění v Omské pevnosti, kam se v první polovině 50. let dostal za svoji účast v petraševském hnutí šířícím myšlenky utopického socialismu.

V roce 1868 vychází Idiot, následují Běsi. Dostojevského vrcholné dílo Bratři Karamazovi se ke čtenářům dostalo v roce 1880. V únoru 1881 slavný autor ve věku 59 let umírá.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.