Zelí a jeho využití v kuchyni
Jak se zelím nakládali naši předkové a jak ho můžete upravit moderně? Odpovědi dává ve svém pořadu Kuchařské čarování kulinář Petr Stupka.
Související
-
Keltský zelný koláč a alsaské plněné zelí
Kapky Jupiterova potu. Tak Římané nazývali zelí a měli ho za všelék. Také současné výzkumy prokazují velmi pozitivní účinky zelí. Zkuste z něj tedy připravit chutné pokrmy.
-
Salát z červeného zelí s piniovými semínky
Červené zelí patří mezi zdravé potraviny, které chrání lidský mozek. Do jídelníčku ho můžeme snadno zakomponovat třeba v salátu podle receptu Štěpánky Kutišové.
-
Kysané zelí, korejské kimchi a další kvašená jídla zlepší trávení a detoxikují tělo
Fermentovaná neboli kvašená jídla se nachází na půli cesty mezi stravou vařenou a syrovou. Spojují výhody a redukují nevýhody obou. Měla by proto být součástí jídelníčku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.