Zánět uvnitř oka může způsobit koni velkou bolest, někdy je nutný i chirurgický zákrok

4. červen 2020

Uveitida je onemocnění koní, které končí většinou slepotou. Právě to bylo důvodem návštěvy veterinářky Lucie Míkové na farmě v Hartunkově nedaleko Benešova nad Černou.

Vyšetřila tu desetiletou klisnu českého teplokrevníka Rózu. „Připadala mi strašně neklidná, kývala pořád hlavou, bylo to až nepříjemné,“ popisovala chovatelka Nikola Sarauerová.

Veterinářka potvrdila zánět uvnitř oka. „Říká se tomu uveitida. Způsobí nejdřív zánět, potom vznikají různé srůsty a nakonec se může zvýšit i nitrooční tlak, což je pro koně velice bolestivé,“ vysvětlila.

Uvádí se, že až u osmdesáti procent koní jsou tyto potíže způsobeny infekčním onemocněním leptospiróza. „Pak jsou další příčiny, které mohou být bakteriálního i virového původu, někdy to může být i z poranění. Problém je v tom, že se to pořád pomalu zhoršuje,“ řekla Lucie Míková.

Čtěte také

„Dochází jednak k tomu, že se tam objevují různé odloupané buňky, ucpou komorový úhel a neodtéká komorová tekutina a výrazně se zvyšuje nitrooční tlak. V dalších případech dochází ke srůstům mezi duhovkou a čočkou, tím pádem se zúží zornice a kůň není schopen ji pořádně roztáhnout, takže má takzvané tunelové vidění,“ popsala Lucie Míková.

Zvýšený nitrooční tlak je pro koně bolestivý. „Oko se zvětšuje, vznikají různé vředy, otoky a ve finále to končí tím, že je potřeba udělat chirurgický zákrok. Přistoupíme k němu, pokud kůň na to oko nevidí. Definitivním řešením je odstranění oka,“ doplnila veterinářka.

Léčba uveitidy je podle ní doživotní. „Musí se každý den kapat léky do oka, nutná je pravidelná kontrola a nikdy to nelze vyléčit definitivně. Musí se kontrolovat obě oči, protože je poměrně vysoké riziko, že se onemocnění přenese do druhého oka,“ uzavřela.

Spustit audio

Související