Zachraňujte psychickou pohodu, pak až stravování, radí lidem se střevními záněty odbornice na výživu

5. červenec 2022

Veronika Hanzlíková vystudovala chemii v potravinářství. Odborné znalosti i vlastní zkušenost ji dovedly k výživovému poradenství, pomáhá zejména lidem s Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou a dráždivým tračníkem. Kromě dvou posledně jmenovaných nemocí překonala i ztrátu partnera.

Pro magazín Zdravíčko potvrdila, že psychika má velký vliv na zdravotní stav člověka. „Ve chvíli, kdy měl partner nehodu na motorce, jsem dobírala kortikoidy po ataku ulcerózní kolitidy, začalo mi být dobře, byla jsem zaléčená. Shodou okolností mi navíc ještě předtím praktický lékař doporučil antidepresiva, abych se zklidnila během zkoušek ve škole, takže jsem zvládla překonat to nejhorší období. Ale to jsem si jenom myslela, že to bylo nejhorší období,“ vzpomíná.

Krize přišla zhruba po půl roce. „Všechno se začalo sypat. Zhoršilo se mi zdraví, začala jsem poslední ročník školy, čekaly mě státnice. Nakonec jsem byla už opravdu v tak závažném stavu, že jsem málem skončila s vývodem,“ líčí.

Čtěte také

„Já se vždycky svých klientů nebo i kamarádů se střevními záněty ptám, jestli před půl rokem, rokem neměli v rodině nějakou velkou stresovou událost. A dost často mi potvrzují, že ano. Takže ty procesy se mohou paradoxně spouštět až s delším odstupem, kdy to tělu a mozku najednou dojde,“ dodává.

Jak tedy v takové situaci získat novou energii? „Na prvním místě vidím psychickou pohodu. Najít si na každém dni něco, za co můžeme být vděční. I kdyby to bylo jen to, že se na nás někdo usmál, že svítilo sluníčko, že jsme se šli projít a bylo nám dobře. Ono to samozřejmě není tak lehké, když je pak člověk na dně, tehdy se vyplatí si tu vděčnost psát. No, a postupně sesbíráme energii a pak je vhodné zařadit péči o tělo. Často totiž nemíváme na tu výživu sílu, takže bych primárně zachraňovala psychickou pohodu a pak můžeme přidat i změny v životním stylu a ve stravování,“ odpovídá Veronika Hanzlíková.

Celý rozhovor s výživovou poradkyní Veronikou Hanzlíkovou si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související