Začala stavba horkovodu, který přivede teplo z Temelína do Budějovic

18. březen 2019 11:47

Jaderná elektrárna Temelín bude dodávat teplo do Českých Budějovic. Umožní to 26 kilometrů dlouhý horkovod. Až začne příští rok na podzim dodávat teplo, měla by se v krajském městě zlepšit kvalita ovzduší.

„Do Českých Budějovic bude v zimě proudit voda o teplotě 140 stupňů a k jejímu ohřevu se využívá část páry, která jde na turbínu. V žádném případě nejde o odpadní teplo, které stoupá z chladících věží, tam jsou teploty kolem 30 stupňů, to je pro tenhle účel absolutně nevhodné,“ vysvětluje mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták.

Společnost ČEZ podepsala s městem České Budějovice smlouvu o dodávkách tepla na dobu 22 let.

Podle náměstka primátora Juraje Thomy Temelín pokryje 30 procent českobudějovické výroby tepla. „České Budějovice dlouhá léta usilovaly o to, aby nalezly způsob, jak docílit na dlouhá léta cenově, ale i výkonově stabilního zdroje. Tím je právě tento napáječ z Temelína,“ říká.

Museli vymést celý dům, pak jim ho zbořili. Po vesnicích u Temelína nezbylo skoro nic

Zde stávala obec Temelínec. Narodila se tu Marie Poláková (na snímku s redaktorem Zdeňkem Zajíčkem). Celá její rodina ale musela kraj opustit, vesnice byla vysídlená a zničená v 80. letech kvůli výstavbě Jaderné elektrárny Temelín

Narodili se tu, žili tu a pak odsud museli odejít. Ničení vesnic kvůli stavbě jaderné elektrárny Temelín je námětem oceňované knihy jihočeského spisovatele Jiřího Hájíčka Rybí krev. Mezi lidi, kteří to skutečně zažili, patří Marie Poláková. Vysídlení se dotklo celé její rodiny.

Dohoda mezi elektrárnou a městem zaručuje, že se cena tepla nebude nijak dramaticky měnit a díky teplu z Temelína by se v Českých Budějovicích měla zlepšit i kvalita ovzduší.

„Pro ekologii to má jednoznačně pozitivní dopad, protože tímto snížíme množství CO2, které vypouštíme v našem provozu, o 80 tisíc tun ročně. To je samozřejmě poměrně významné procento,“ potvrzuje místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice Tomáš Kollarczyk.

Jaderná elektrárna krajské město poprvé ohřeje v topné sezóně, která začne příští rok na podzim.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související